Полетът на Баумгартнер бил пред провал заради клаустрофобията му

 

Силен пристъп на клаустрофобия за малко да провали историческия скок на австриеца Феликс Баумгартнер, съобщава Би Би Си. Причината е в скафандъра. Той е произведен от същата компания, която прави облеклото на астронавтите. Но докато те прекарват поне 2000 часа в костюмите си преди да полетят, то Баумгартнер е имал за това само 20 часа.
Австриецът се е чувствал толкова некомфортно в облеклото си, ставало му лошо от миризмата на гума, че е трябвало да мине курс по хипноза, за да преодолее клаустрофобията.
Полковникът от американските ВВС в оставка Джо Китингер, на когото принадлежи предишния рекорд на свободно падане от голяма височина, най-добре разбирал проблемите на Баумгартнер. „Вакуум, пустота – те могат да те убият мигновено. Там няма условия за живот, няма налягане, много е студено, слънцето бие в очите“, обяснява Китингер. Той поддържаше непрекъснато връзка с Бамгартнер от центъра за управление на полета в град Росуел, щата Ню Мексико.
Ръчно направеният костюм на Баумгартнер струва половин милион долара. Теоретически с него той може да се разходи и на Луната.
„Движенията в костюма са напълно сковани, трудно се диша, нищо не чувстваш“, оплаква се австриецът. Той е свикнал да скача с парашут и въздухът да го обгръща.
По време на подготовката за полета той се е борил с най-големия си страх – да каже на екипа си да му свалят костюма.
Документален филм на Би Би Си и „Дискавъри“ разкрива всички перипетии около историческия скок. При проверка преди вдигането му в пространството, става ясно, че нагревателят на маската не работи. Това означава, че при всяко издишане тя ще се запотява. Екипът решил да поеме риск и да не прекъсва полета, установявайки и причината за повредата. Другият критичен момент, който милиони хора на планетата видяха онлайн е въртенето малко след като Феликс преодоля звуковата бариера. За щастие той успя да разпери ръце и да стабилизира падането, преди да разтвори парашута, с който успешно се приземи. 
Автор: klassa.bg
Дата: 4.11.2012