Ремонтираха МКС в открития космос

 

 
Американският астронавт Сунита Уилямс и японкият й колега Акихико Хосиди от състава на екипажа на Международната космическа станция (МКС) извършиха отлаган ремонт извън станцията. По време на излизането си от станцията астронавтите ремонтираха и оборудване на външната страна на МКС.
 
Неизправност в системата на енергозахранването на американския сегмент на станцията принуди космонавтите да излязат отново в безвъздушното пространство и да отстранят малък теч на амоняк от охладителната система на енергоразпределителя на слънчевата електроцентрала, която захранва модулите.
 
Специалистите от земята не можаха да определят къде е точното място на теча, но астронавтите включиха резервното охлаждане. Дали са се справили добре, ще стане ясно след няколко седмици.
 
Сега екипажът на МКС е от 6 души от САЩ, Япония и Русия.
 
Предния ден околоземната орбита на Международната космическа станция (МКС) бе коригирана с 1 км заради опасност от сблъсък с отломки от американския спътник "Иридиум-33".
 
МКС бе "повдигната" с помощта на двигателите на товарния космически кораб "Прогрес М-16М", скачен със станцията. Двигателите на "Прогрес" са били включени за 406 секунди, което е било напълно достатъчно орбитата да бъде коригирана.
 
През февруари 2009 г. спътникът "Иридиум-33" се сблъска с руския военен спътник "Космос-2251". В резултат се образуваха около 600 отломки с диаметър над 5 см плюс няколко хиляди по-малки частици, които сериозно застрашаваха целокупността на МКС.
 
Автор: actualno.com
Дата: 02.11.2012