Фибрите - ключов фактор за доброто здраве

 

Фибрите са необходима част от правилното хранене. Днес няма диета, било то лечебна или за отслабване, която да не споменава необходимостта от увеличаване приема на фибри.
 
Консумацията на фибри подобрява значително здравословното състояние, поддържа чревната функция, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и появата на ракови образувания.
 
Съществуват два вида фибри – разтворими и неразтворими. Повечето хранителни продукти съдържат и двата вида, което е важно за доброто здравословно състояние на организма. Препоръчително е да се набляга на консумацията на плодове, като ябълки, стафиди, сушени сливи, къпини и круши.
 
             Източник: Istockphoto
Едно от главните качества на фибрите е, че засищат, като същевременно не увеличават приема на калории и могат да се консумират в по-големи количества.
 
Бобовите растения са клас зеленчуци, към които спадат боб, грах и леща. Всички те са добър източник на фибри.
 
От зеленчуците най-богати на съдържание на фибри са броколи, спанак, грах и моркови.
 
Не увеличавайте приема на фибри в хранителния режим прекалено бързо, тъй като това може да доведе до спазми, газове и подувания на корема.
 
Според специалисти организмът трябва да си набавя между 25-35 г фибри всекидневно. За сравнение в една филийка пълнозърнест хляб има около 2 г, в една ябълка – около 1,8 г, в 50 г ядки – около 6 г, в 100 г сурови броколи – 7 г, а за сурово зеле или карфиол – 2,5 г, в 100 г корнфлейкс – 2 г, а 100 г трици – цели 35 г.
Автор: Puls.bg
Дата: 26.10.2012