Астрономи наблюдаваха промени в атмосферата на Юпитер

Широки пояси сменят цвета си, изчезват горещи точки, а се появяват други

Снимка: архив, Reuters

 

Американски астрономи наблюдаваха значителни промени в атмосферата на Юпитер, както и множество навлизания на космически отломки, съобщи ЮПИ.
Широки пояси от атмосферата на Юпитер сменят цвета си, изчезват горещи точки, появяват се други, а облаци се образуват над една част от планетата, докато над друга се разпръсват, установиха учените от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.
"Промените, които наблюдаваме на Юпитер, са глобални - каза Глен Ортън от екипа. - Виждали сме някои от тях и преди, но не и с модерните инструменти, които ни позволяват да разберем какво точно става. Други промени не сме наблюдавали от десетилетия, а някои райони никога не са били в състоянието, което виждаме сега. В същото време толкова много неща се удрят в Юпитер. Сега се опитваме да разберем защо се случва всичко това".
Някои от огнените кълба, образувани от удара на чужди тела, са толкова големи, че могат да се видят и от аматьори на Земята. От 2010 г. бяха наблюдавани три такива явления, като последното беше през септември.
Автор: dnes.bg
Дата: 21.10. 2012