65 години свръхзвукова скорост

 

Автор: fakti.bg
Дата: 16.10.2012
 
Медийната истерия покрай свръхзвуковия скок на Феликс Баумгартнер от "ръба на космоса" засенчи по непростим начин далеч по-важно събитие в историята на авиацията и завладяването на небесата. На 14 октомври 1947 г. Чък Йегър става първият човек, проедолял скоростта на звука.
Онзи ден по времето, в което Баумгартнер се готвеше да се хвърли от балон на 39 километра над Земята, 89-годишният бригаден генерал Йегър отбеляза юбилея на епохалното си постижение със свръхзвуков полет на борда на изтребител F-15 над базата на американските ВВС "Нелис" в Невада - както в добрите стари времена.
Преди 65 години Чък Йегър преодолява скоростта на звука с експериментален самолет Bell X-1 "Glamorous Glennis", кръстен на съпругата му. На онзи 14 октомври персоналът на базата "Едуардс" за пръв път чуват тътена от преминаването на заветната граница от 1 236 км/ч.
Йегър получава шанса да промени историята, след като демонстрира нечовешко хладнокръвие по време на множество тестове с експериментални машини. Бойната си закалка получава в битки с нацистки асове по време на Втората световна война и е свалян над Франция.
На въпроса "Как е да счупиш звуковата бариера?" обикновено отговаря: "Просто си караш самолета. Ударната вълна не се усеща в кокпита. Възниква в крилете и се разпространява към земята."