Движенията на очите като парола

 

 
Автор: fakti.bg
Дата: 16.10.2012
Методите за идентификация стават все по-разнообразни, но една от последните разработки в тази сфера има всички шансове да се сдобие с популярност, защото изисква единствено регистрация на погледа. Системата анализира движенията на очите и ги използва за парола.
Оказва се, че всеки човек мърда с очите, мига и отмества погледа си по уникален начин. Специалистът по компютърни науки от Тексаския държавен университет "Сан Маркъс" Олег Комогорцев е използвал тази особеност на зрението, за да създаде система, която разпознава хората само по начина, по който гледат към компютъра.
Новата разработка превъзхожда традиционните скенери за ретина, които могат да бъдат "излъгани" със снимка на подходящото око. Системата на Комогорцев отчита характерните забавяния в отместването на погледа и интервалите, с които даден човек фокусира погледа си.
За момента новата разработка се намира на стадий прототип. Олег Комогорцев предрича, че ще бъдат нужни поне още 3 години преди да бъде предложен функциониращ апарат, годен за търговски нужди. Въпреки това специалисти виждат в системата огромен потенциал.