Мозъкът ни прави дебели

 

Автор: klassa.bg
Дата: 16.10.2012
 
Непрекъснато ни казват, че сме дебели, защото ядем много и се движим малко. Но учените смятат, че мозъкът ни също е виновен за наднорменото ни тегло, пише британският в.“Дейли мейл“. Изследване, проведено в Университета на Мичиган, САЩ , разкрива, че някои от нас имат различни мозъци, които не могат да реагират на един от хормоните, регулиращи апетита. 
Има два ключови хормона, свързани с теглото ни. Първият е грелин – освобождава се от стомаха, засилва чувството на глад, а също забавя метаболизма и намалява способността на организма да гори мазнините.
Вторият, върху който се съсредоточава изследването, е лептинът. Той играе ключова роля в регулиране на телесното тегло, като сигнализира на мозъка да намали апетита и изгори повече калории. Той е особено тясно свързан със затлъстяването. 
Предишно изследване бе открило, че хората с недостиг на лептин имат повече проблеми с теглото си. Или пък организмът на някои произвежда толкова много от този хормон, че претоварва рецептора в мозъка, който приема сигналите за него. 
Сега учените от Мичиган разбират защо мозъчният рецептор, отговорен за работата с лептина, не работи. Те откриват, че той има две „крачета“, които се завиват, когато се сблъскат с лептина. Вероятно хората с наднормено тегло нямат тези крачета, затова лептинът не може да се закачи към мозъчния рецептор. 
Цялото изследване е описано в сп. „Molecular Cell“. Резултатите от него могат да помогнат  в борбата със затлъстяването.
Наскоро учени съобщиха, че са намерили „гена на преяждането“, който, когато е мутирал, не  съобщава на мозъка ни, че сме сити.