На Венера може да има активни вулкани

 

 
Шестгодишни наблюдения на Венера от космически апарат на Европейската космическа агенция (ЕКА) доведоха до заключението, че на планетата е възможно да има активни вулкани, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Апаратът "Венера експрес" откри големи промени в атмосферата на планетата, свързани със значително увеличаване на количеството серен диоксид - токсичен газ, който на Земята почти винаги е генериран от вулканична активност. 
 
На Венера има стотици вулкани, но досега се водеха дебати дали те са останали активни до ден днешен. Търсенето на следи от вулканична активност в относително близкото геоложко минало на планетата е една от целите на мисията "Венера експрес". 
 
Веднага след като достигна Венера през 2006 г., апаратът регистрира значително увеличаване на средната плътност на серния диоксид в горните слоеве на атмосферата. "Ако си забелязал увеличаване на серния диоксид в горните слоеве на атмосферата, си даваш сметка, че нещо наскоро го е изхвърлило нагоре, защото отделни молекули са унищожавани от слънчевите лъчи само за два дена", заяви ученият Еманюел Марк от ЕКА. 
 
"Изхвърлянето на серен диоксид от един или повече вулкани е едната възможност, но не и единствената. Вулканично изригване може да играе роля на бутало за изхвърляне на серен диоксид до тези нива, но освен това е възможно свързани с движението на планетата особености, които все още не сме опознали напълно, да са в основата на смесване на газове със същия ефект", отбеляза съавторът на изследването Жан-Лу Берто.
 
Източник: dir.bg
Дата: 06.12.12