Пътуване до Марс и обратно за 501 дни е нереално

 

 
Плановете на първия космически турист Денис Тито да лети до Марс и обратно за 501 дни са абсолютно нереални, твърди руски специалист от ракетно-космическия отрасъл, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.
"В наши дни пътят до Марс отнема година и половина на отиване и година и половина на връщане, отбеляза той. За такъв полет на човек можем да говорим като за далечен план. Той едва ли ще бъде осъществен в днешния или в утрешния ден, тъй като става дума за сравнително далечна перспектива".
 
Според руските експерти, за пилотиран полет до Червената планета трябва да са налице съответната ракета-носител и спускаем космически апарат. Нужни са и определени цели. В днешните условия такъв полет може да се окаже неоправдан, тъй като подобно мероприятие ще се нуждае от огромно финансиране. 
 
Американецът Денис Тито е първият космически турист. Както стана известно той възнамерява да осъществи "историческо пътешествие до Марс и обратно за 501 дни през 2018 година". Според създадената от Тито организация Inspiration Mars Foundation марсианската пилотирана мисия ще помогне на Америка да придобие нови знания. Тя ще постави началото на нова епоха в усвояването на космическото пространство.
 
Източник:dir.bg
Дата: 22.02.2013
Сн.: EPA/БГНЕС
Редактор: Veline Nascimento