Телескопът ”Кеплер” приключи основната си мисия

 

Най-вълнуващите резултати от ”Кеплер” предстои да бъдат получени”, каза главният изследовател на мисията Уилям Боруки Сн.: NASAТелескопът "Кеплер" на НАСА приключи основната си мисия от три и половина години и започва нейното продължение, което може да е не по-малко дълго, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.
С данни от телескопа "Кеплер" учени идентифицираха над 2300 кандидата за планети и потвърдиха съществуването на 100 планети. Те показаха, че галактиката ни изобилства от планетни системи. С приключването на основната мисия ще започне търсенето на аналози на Земята, които обикалят около звездите си за около една година. 
"Първоначалните открития на "Кеплер" показват, че поне една трета от звездите имат планети, а планетите в галактиката ни са милиарди - каза главният изследовател на мисията "Кеплер" Уилям Боруки. - Планетите от най-голям интерес са другите земи и те вече може да са сред данните, които чакат да бъдат анализирани. Най-вълнуващите резултати от "Кеплер" предстои да бъдат получени". 
 
”Най-вълнуващите резултати от ”Кеплер” предстои да бъдат получени”, каза главният изследовател на мисията Уилям Боруки
Сн.: NASA
 
Телескопът "Кеплер" търси екзопланети, като измерва непрекъснато яркостта на повече от 150 000 звезди. Когато кандидат-планета премине пред звезда, светлината от нея се блокира. Количеството блокирана светлина разкрива размера й. 
 
Телескопът беше изстрелян на 6 март 2009 г., за да изследва част от галактиката ни и да бъде определено колко от звездите могат да имат потенциално обитаеми планети с размер като Земята.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 16.11.2012