Учени ще отклоняват астероида Дидим с помощта на ракета

 

Учени от университета „Джон Хопкинс” в САЩ стартират проект за изработване на ракета, с която да променят траекторията на астероида Дидим, съобщава „Вашингтон поуст” Стойността на проекта е около 350 милиона долара, като подготовката за изстрелването на ракетата ще продължи около 10 години.
„Този проект има два аспекта – научен и  такъв, който има отношение към защитата на планетата”, посочва научният ръководител на проекта Анди Ченг.
 
Учените са изчислили, че през 2022 година астероидът Дидим ще прелети покрай Земята, на разстояние от 10,5 милиона мили. Астероидът е съставен  от две небесни тела – основно  и въртящ се около него спътник. Очаква се ударът да бъде нанесен от по-малкото тяло, чиито размери са с диаметър около 150 метра.
 
Изданието отбелязва, че въпросът за защитата на Земята от астероиди започна активно да се обсъжда след скорошните събития в Русия.
 
Припомняме, че на 15 февруари сутринта в Челябинска област падна метеорит, който се пръсна в атмосферата на няколко десетки големи парчета. Тогава пострадаха над хиляда души.
 
Източник: cross.bg
Дата: 25.02.2013