Nokia атакува с евтини телефони

 

Nokia ще атакува пазара с евтини смартфони и телефони, за да парира натиска на китайските си конкуренти. Компанията ще покаже новите си устройства на започващия днес Световен мобилен конгрес в Барселона (World Mobile Congress 2013), предаде Ройтерс, цитирана от TechNews.
След като в продължение на две години Nokia се опитваше да догони Apple и Samsung в сегмента на скъпите смартфони, сега компанията разширява пазарния си фокус. Новите й телефони ще конкурират продуктите на Huawei и ZTE. Предполага се, че финландската компания подготвя евтин вариант на Lumia, работещ под управление на Windows Phone 8. 
 
Смартфоните Lumia са последният коз на Nokia – ако компанията успее да ги наложи, това означава, че все още може да претендира за значима роля на пазара; неуспехът ще остави в историята не само доскорошното лидерство на Nokia, но и нейното съществуване. Съдбата на Lumia ще даде отговор и на въпроса правилен ли беше курсът към стратегическо партньорство с Microsoft и отказ от собствената платформа Symbian. 
 
През четвъртото тримесечие на 2012 година Nokia успя да продаде само 4,4 млн. смартфона Lumia. За да убеди инвеститорите, че избраната стратегия работи, Nokia трябва да увеличи двойно продажбите за тримесечие. Повечето модели Lumia струват над 200 долара, а флагманският модел Lumia 920 се продава в Европа за над 600 евро. В същото време средната цена на телефон Nokia през миналата година е била 31 евро, а през 2011 г. - 35 евро. 
 
Въпреки усилията на компанията, делът й на пазара на смартфони прeз третото тримесечие на 2012 г. падна под 4%.
 
Източник: dir.bg
Дата: 25.02.2013
Сн.: Nokia
Редактор: Veline Nascimento