Microsoft е продала 80 млн. лиценза за Windows 8

 

 

Анализатори: стартът на системата е по-слаб от този на Vista през 2007 година

За десет седмици от пускането на Windows 8 са продадени 80 милиона лицензни копия на новата операционна система, вкл. лицензи за OEM производители и обновявания на компютри, работещи с по-стари версии на Windows. Данните бяха изнесени от финансовия директор на подразделението на Microsoft за Windows Тами Релър по време на изложението за потребителска електроника CES 2013 в Лас Вегас.
 
Броят на сертифицираните устройства за Windows 8 и Windows RT е достигнал 1700, а свалянията от онлайн магазина Windows Store превишават 100 милиона, твърди още Релър.
 
По-рано анализатори от Net Applications заявиха, че стартът на Windows 8 е по-слаб дори от този на Vista. Според експертите, към 22 декември м.г. Windows 8 е била инсталирана на 1,6% от настолните компютри и лаптопи, управлявани от Windows. За сравнение, в първите си два месеца Vista достигна дял от 2,2%.
 
По оценка на анализаторската компания NPD Group, през първия месец след излизане на Windows 8 продажбите в търговската мрежа на САЩ на устройства под управление на Windows са били с 21% по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година.
 
Източник: Technews.bg
Дата: 09.01.2013