”Кюриосити” спря работа заради проблем с паметта

 

 
Марсоходът "Кюриосити" няма да извършва научни изследвания до нова заповед, оповести НАСА, цитирана от ИТАР-ТАСС и Франс прес.
Изследванията са прекъснати, докато не бъде решен компютърен проблем. Взети са мерки, за да се намали до минимум дейността на марсохода и да се съхранят компютърните му системи, докато не бъде решен възникналият с флаш паметта проблем, поясниха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, цитирани от БТА.
 
Инженери от лабораторията установили, че "Кюриосити" не предава пълния обем информация за научните експерименти на Червената планета и не може да премине в спящ режим. Марсоходът е оборудван с резервни компютри на борда си, които могат да поемат щафетата в случай, че има проблем с главния компютър. "Кюриосити" продължава да поддържа контакт със Земята, уточниха от лабораторията. 
 
Шестколесният робот е най-усъвършенстваният, който някога е бил изпращан на друга планета. Той кацна в района на кратера Гейл на Марс на 6 август миналата година. Първоначално беше предвидено "Кюриосити" да работи в района на кратера две години, но НАСА възнамерява да удължи този срок до 5 години. Главната цел на тази експедиция е да отговори на въпроса дали някога на Марс са съществували условия за зараждане на живи организми. Проектът струва на НАСА 2,5 милиарда долара.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата:04.03.2013
Сн: NASA