Японско еко-село внася природа в къщите

 

Малки дървета и храсти надничат от интериорните градини

Неколцина граждани, обществени лидери и изследователи се заловиха преди няколко години да създадат еко-село за 1000 души в префектура Шига, разположена близо до Киото, Япония. Ето, че сега архитектите Сумиу Мицумото и Йошитака Куга от дизайнерското студио ALTS Design Office са завършили къщите в Кофунаки, един прекрасен пример за интегриране на природата в жилищата в тази нова еко-общност, съобщи GreenTech.bg.
 
Отвореният интериор на всяка къща в селото използва естествени повърхности от дърво, комбинирани с достатъчно естествена светлина и стратегически разположени чакълени градини, които предизвикат чувство за сменящи се сезони. Малките дървета, сукуленти и храсти леко надничат от интериорните градини. Това е едно съзнателно усилие да се внесе природа вътре в дома, да се втъче в ежедневните дейности на семейството.
 
 
 

Еко-селото е контрапункт на традиционното разделение между дома и природата, казват архитектите: „Домът [обикновено] е разделен на външна част и вътрешна част, а природата не се усеща вътре, но [в къщите Кофунаки] външно и втрешно са свързани леко и хората започват да правят пространството така, че [човек] винаги може да почувства гората, да почувства природата и да се наслади на сезона, който настъпва и отминава”.
 
Входната зона се моделира с „дома” от традиционната японска къща. „Дома” е под от сбита земя, исторически използвана за готвене и съхраняване на вода. Това е входното пространство преди човек да пристъпи и да се качи на стъпало, озовавайки се върху повдигнатия под на къщата. Тук, в къщите Kofunaki, „дома” се трансформира в преходна площ, смесваща вътрешно и външно благодарение на чакълена градина и подиум от дъски, които действат отчасти като трамплин.
 
В рамките на къщата, разположена на 130 кв. м., е налице ясното усещане за хармония в припокриването на пространствата и гледните точки в цялата къща; отвореното стълбище и мостът, свързващ офиса на горния етаж и спалните, помагат много в този аспект.Пространствата са леко разделени с използване на полупрозрачни завеси, вместо с твърди стени, добавяйки „течно” усещане за интериора.
 
Автор: http://technews.bg
Дата: 29.10.2012