Как да подобрим деня си само за 5 минути?

 

 

Звучи невероятно, но с извършването на някои дейности само в рамките на пет минути можем да повишим тонуса и настроението си. Предлагаме ви 9 лесни начина за намаляване на стреса и подобряване на деня.
 
1. Оправете леглото си. Това е малък ритуал, който може да помогне за създаване на спокойна обстановка в спалнята, а това е от значение за хигиената на съня. Качественият сън пък е важен за доброто ни настроение.
 
2. Пригответе си закуска. Не изпускайте сутрешното хранене! Ако бързате и нямате време да хапнете вкъщи, си пригответе здравословна закуска и я консумирайте при първа възможност. Менюто може да включва плодове, безсолни ядки, нискомаслено сирене или кисело мляко. 
 
3. Почистете бюрото си. Хаосът може да доведе до загуба на концентрация и ограничаване на производителността. Почистете и подредете работното си място и ще се почувствате по-организирани и способни да се концентрирате върху текущите задачи.
 
4. Слушайте музика. Това е безопасен и здравословен начин да направим деня си по-приятен.
 
Няколко проучвания установяват, че слушането на музика може да помогне за понижаване на кръвното налягане, намаляване на стреса, както и за повишаване на настроението. Затова подгответе списък от любими песни, които ще ви провокират да се усмихвате, независимо дали работите или си почивате. 
 
5. Ароматерапия. Вдишването на приятен и свеж аромат може значително да повлияе на настроението. Японски учени установяват, че линалоолът - вещество, открито в лимоните, намалява чувството на напрежение.
 
Ароматът на босилек, хвойна и лавандула също са благоприятни за намаляване на стреса.
 
6. Разтягане. Не е необходимо да правите сложни упражнения. Ефект може да се постигне и с няколко лесни движения. Опънете ръцете си над главата. Повдигнете и спуснете раменете си няколко пъти. Опънете краката си, докато навеждате торса си срещу стена. Бъдете внимателни при изпълнението на упражненията и не се напрягайте излишно. 
 
Стречингът може да помогне за подобряване на кръвообращението и гъвкавостта, както и за облекчаване на стегнати мускули, което се получава вследствие на стрес.
 
7. Медитирайте. По-лесно е, отколкото си мислите. Настанете се в удобна позиция на стол или на пода. След това насочете вниманието си към дишането си в продължение на няколко минути. Медитирането всеки ден, дори само за няколко минути, помага за облекчаване на стреса.
 
8. Изключете електрониката. Отделете време за малко почивка от мобилните телефони, лаптоп и други електронни устройства. Постоянното взиране в компютърните, телевизионни и други екрани понижава нивата на енергия и може да насърчи бездействието. Това е особено важно и за да се отпуснете преди лягане. 
 
9. Подредете приоритетите си. Признайте си, че не може да направите всичко наведнъж. Съставете списък със задачи и подредете приоритетите си. Това ще ви помогне да разберете кои дейности са от значение и кои могат да се изпуснат и не е необходимо да се изпълнят в скоро време. 
 
Източник: puls.bg
Дата: 08.01.2013