С каква скорост се въртят черните дупки

 

 
Свръхмасивните черни дупки в галактиките се въртят невероятно бързо със скорост почти колкото тази на светлината, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Астрономите отдавна подозират, че гигантските черни дупки в сърцата на галактиките се въртят бързо и се разрастват, поглъщайки газ, прах, звезди и друга материя. Досега обаче скоростта им на въртене не беше измерена.
Макар и да не е възможно да бъдат засечени черните дупки, районът около тях излъчва показателни рентгенови лъчи. Международен екип астрономи ги наблюдава с новия телескоп на НАСА "NewStar" и "XMM-Newton" на Европейската космическа агенция. 
 
Черната дупка е в центъра на близка галактика, която е на разстояние 60 милиона светлинни години. Скоростта на въртене на черната дупка е близка до скоростта на светлината, която е близо 1,08 млрд. км/ч. 
 
Огромни черни дупки с маса милиони до милиарди пъти колкото Слънцето има в центъра на всички галактики. Те са много плътни и имат толкова силно гравитационно привличане, че не може да им избяга дори светлината. Скоростта на въртене на черната дупка може да даде информация за нейния растеж. 
 
Изследването не може да помогне да бъде изчислена скоростта на черната дупка в центъра на Млечния път, защото тя не е толкова активна, колкото наблюдаваната. 
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
 
Източник: dir.bg
Дата: 01.03.2013
Сн.: Getty Images/Guliver
Редактор: Veline Nascimento