Заснеха огромно речно корито на Марс

 

Космическият апарат "Марс експрес" засне структура, приличаща на речно корито на Марс. Тя е с широчина 7 км, дължина 1500 км и дълбочина 300 м, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Структурата Reull Vallis прилича много на земни формации, образувани през ледникови периоди. Ясно се виждат стъпаловидни елементи по вътрешните стени на запълнения със седименти кратер. 
Речното корито е с широчина 7 км, дължина 1500 км и дълбочина 300 м
Според планетолозите това са следи от нивата на високи води или на ледове, преди те да се изпарят или сублимират през различни епохи. Подобни стъпала има и по много околни кратери. Според специалистите коритото се е образувало в далечното минало, когато на Марс е имало течаща вода. Оформило го е преминаването на ледени отломки, през т.нар Амазонски период, който продължава и до наши дни. 
Коритото обаче е изсечено от течаща вода много по-рано, преди 3,5 милиарда до 1,8 милиарда години. Разпространените от Европейската космическа агенция (ЕКА) снимки са генерирани компютърно по данни, събрани от космическия апарат "Марс експрес".
 
 
 
Източник:dir.bg
Дата: 18.01.2013
Сн.: ESA
Редактор: Veline Nascimento