Google не е монополист, отсече комисия в САЩ

 

САЩ обявиха, че прекратяват антитръстово разследване от 2011 г. срещу интернет гиганта Google, без да намерят доказателства за злоупотреба с господстващо положение при онлайн търсачките.
"Федералната комисия по търговия проведе задълбочено разследване на твърденията, че Google манипулира алгоритмите за търсене в ущърб на конкурентите и стигна до заключението, че направените промени на тези алгоритми може да се считат за подобрения в интерес на потребителя", според изявлението на комисията, цитирано от БГНЕС. Разследването се прекратява. 
 
От Google обаче трябваше да дадат съгласие за друг домейн, от който се интересува Федералната търговска комисия да стане достъпен за конкурентите при условия "справедливи, разумни и недискриминационни" в областта на мобилните технологии, определени като важни и за които има патенти. 
Google  върна по-голямата част от тези патенти едновременно с производителя на телефони Motorola Mobility. Вече му е забранено да търси чрез съдебно производство срещу конкурент, предотвратяване на използването на тези технологии. 
 
Google най-накрая се съгласи да сложи край на ограниченията в рекламната платформа AdWords, за да се даде по-голяма гъвкавост на рекламодателите да използват конкурентни системи. 
 
Решението на Федералната търговска комисия вече бе изтекло в медиите и бе критикувано от противниците на интернет гиганта Google, като Microsoft, която твърдеше в сряда, че американските власти не са достатъчно строги с Google. 
 
Google бе на мушката на европейските органи за защита на конкуренцията, които приключиха разследването си още през 2010 г., припомня АФП. 
 
Междувременно стана известно, че председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмид възнамерява да посети Северна Корея. Шмид ще бъде в Пхенян в рамките на частна хуманитарна мисия заедно с познатия като близък до темата Северна Корея бивш губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън. Държавният департамент на САЩ побърза да се разграничи от посещението.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 03.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС