Google и Apple изместват традиционните банки

 

 
В следващите три до четири години в световната банкова система ще се случи техническа революция, в резултат на която ще се появят Google Bank и Apple Bank, прогнозира в свой анализ германската банка Deutsche Bank, цитиран от expert.bg.
Технологични гиганти като Google, Apple, Amazon и Paypal създават свои системи за интернет банкиране и имат нарастваща база от доверяващи им се клиенти. Перспективите пред тези компании са много добри, което се доказва и от ръста на продажбите на смартфони и таблети, твърдят експертите на финансовата институция.
 
В Deutsche Bank смятат, че първо традиционните банки ще загубят пазара на интернет и картовите разплащания.
В момента в сегмента на безналичните плащания небанковите институции заемат около 6% пазарен дял, като още догодина се очаква този дял да достигне 8%.
 
Според анализаторите, ако традиционните финансови институции не започнат да инвестират в нови технологии, новите Google Bank и Apple Bank ще им създадат сериозна конкуренция и в крайна сметка ще завладеят по-голямата част от пазара.
 
Анализаторите на Deutsche Bank отбелязват също, че в света вече се наблюдава спад в доверието към традиционните кредитно-финансови институции и въобще към банковата система. Според проучване, в Германия доверие на банките имат около 60% от гражданите, а в САЩ – по-малко от 45%.
 
Източник: dir.bg
Дата: 27.12.2012
Снимка: EPA/БГНЕС