Геолозите са открили скрит континент в Индийския океан

 

Геолозите са открили в Мавриций останките на древния континент, скрити под океанската плоча в резултат на вулканична дейност. Статията е публикувана в списание Nature Geoscience, и обобщение може да се намери в ScienceNow и NatureNews.
Доказателство за необичайна структура на земната кора в района на остров Мавриций са открити чрез анализиране на местните промени в гравитацията. Високата му стойност се посочва от учените, че дебелината на земната кора в тази област не е обичайно за океанската плоча 5-10, и най-малко 25 километра.
 
Да потвърдят тези данни, учените анализирали пясъка на няколко места в Мавриций и е от циркониеви кристали - циркониев силикат ZrSiO4. Цирконът е един от най-устойчиви на външни шокове минерали, образувани заедно с земната кора. Той се използва за геоложко датиране циркониев силикат, кристалите съдържат включвания на уран, което постепенно се превръща в олово. След като се установи съотношението на елементите, можете да видите образуването на кристала, и с него по време на формирането на литосферни плоча.
Анализът установи, вулканични депозити, образувани в Мавриций, преди 600-800 и около 2000 милиона години. Според учените, те са били доведени до повърхността в резултат на магма, минаваща през Мавриций, скрити под континентална плоча. По инициатива на авторите, тя е наречена ''Mavrica'' (Mauritia). Учените посочват, че тези скрити микроконтиненти може да съществуват в други части на света.
 
Урано-оловна датировка на циркон помогнаха на геолози  да изчисляват началото на движението на кората и коригира конвенционалната скорост.
 
Източник: monavista.ru
Дата: 25.02.2013
Сн.: monavista.ru