Откриха система от гигантски канали на Марс

 

 
Американски астрономи потвърдиха съществуването на система от гигантски канали под вулканичното плато Елизия, разположено на екватора на Марс.
Откриха система от гигантски канали на МарсТя е възникнала в резултат на излизането на грунтовите води на повърхността на Червената планета, се казва в статия, публикувана в списание "Сайънс", предаде РИА "Новости", цитирана от БГНЕС. 
 
"Нашето изследване показва, че ние сме подценили степента на ерозия на повърхността на Марс и че дълбочината на каналите е два пъти по-голяма, отколкото показваха по-ранните изчисления. По всичко личи, че става дума за дълбоководни грунтови води, които са излезли на повърхността благодарение на тектонична или вулканична активност", заяви Гарет Морган от института "Смитсониън" във Вашингтон. 
 
Морган и неговите колеги са стигнали до този извод след като са проучили данните, събрани от радара SHARAD на борда на сондата MRO ("Марс рикънисънс орбитър").
 
По-рано тази година космическият апарат "Марс експрес" засне структура, приличаща на речно корито на Марс. Според специалистите коритото се е образувало в далечното минало, когато на Марс е имало течаща вода. Оформило го е преминаването на ледени отломки, през т.нар Амазонски период, който продължава и до наши дни.
 
Източник: dir.bg
Дата: 08.03.2013
Редактор: Veline Nascimento
Сн.: NASA