Създадоха супер силни изкуствени мускули

 

Създадоха супер силни изкуствени мускулиИзкуствени мускули, които могат да вдигнат 200 пъти по-голям товар от човешките, могат да бъдат използвани за крайниците на суперсилни роботи, съобщи Прес асосиейшън, цитирана от БТА.
В изпитанията мускулите, направени от усукани въглеродни влакна, са вдигнали товар 100 000 пъти по-голям от собственото им тегло. 
Освен за роботи, тези мускули могат да бъдат използвани за катетри за минимално инвазивна хирургия, микромотори, миксери за мрежи за микрофлуиди, оптични системи, микроклапи, защитни костюми за пожарникари, дори играчки. По технически причини обаче са неподходящи за заместване на увредени човешки мускули. 
Изкуствените мускули от въглеродни нановлакна могат да вдигнат 200 пъти по-голям товар от човешките
Сн.: EPA/БГНЕС
Изкуствените мускули са направени от въглеродни нановлакна - кухи нишки въглерод, които са 10 000 пъти по-тънки от човешки косъм, но въпреки това са 100 пъти по-здрави от стоманата. Влакна от тези нанотръби се потапят във восък и се оформят в бобини. При загряване с електричество или светлина, восъкът се разширява и така влакната се извиват. При спиране на топлината влакната се охлаждат. 
 
Мускулите са четири пъти по-ефикасни от двигател с вътрешно горене и могат да работят при температура над 1000 градуса.
Резултатите от изследванията са публикувани в сп. "Сайънс".
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 19.11.2012