Заснеха планета, 13 пъти по-масивна от Юпитер

 

 
Астрономи заснеха пряко планета, която е 13 пъти по-масивна от гиганта в Слънчевата система Юпитер, съобщи "Фокс нюз", цитирана от БТА. Такива газови гиганти се класифицират като суперюпитери.
Планетата обикаля около звездата Капа Андромеда. Новооткритият космически обект ще помогне да бъде проверена теорията за образуването на планетите. Наблюденията на системата показват, че суперюпитерът изглежда се е образувал като обикновените екзопланети с по-малка маса от протопланетен диск около раждаща се звезда. Причина за този извод е фактът, че орбитата му е на сравнимо разстояние като тези в Слънчевата система.
 
Освен това звездата Капа Андромеда е относително млада - на около 30 милиона години. За сравнение Слънцето е на около 5 милиарда години. Това насочва към образуване, характерно за по-малките планети. 
 
Съществуват съмнения, че подобни големи звезди могат да образуват планети в протопланетните дискове. Новата находка показва, че тази звезда е направила точно това. 
 
Снимката е направена с японския 8-метров телескоп "Субару" от връх Мауна Кеа в Хавай. Много трудно е планетите извън Слънчевата система да бъдат заснети пряко, защото звездите им винаги са много по-ярки. Затова астрономите са снимали инфрачервена светлина и са използвали метод, с който се изолира светенето на звездата, за да може да се вижда сравнително слабата светлина от планетата. Известни са над 800 планети извън Слънчевата система, но съвсем малко от тях са заснети пряко.
Източник: dir.bg
Дата: 26 ноември 2012
Редактор:Veline Nascimento