Започва ”пост смартфон” ерата

 

Той общува с колата, хладилника и дори с цветята. Все по-малко служи за телефонни разговори: технологичните компании правят от смартфона интерфейс за все по-многобройните аспекти на живота.
Френската Паро (Parrot) и южнокорейската Моньоал (Moneual) представиха на изложението за електроника в Лас Вегас система за комуникация със саксийните растения. Сензор следи влажността, осветеността и температурата и посредством система за консултация вдига тревога на смартфона, когато растението се нуждае от нещо. Примерът е анекдотичен, но илюстрира доколко телефоните се интегрират в концепцията за все по-разнообразни продукти, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС. 
 
"Можете да контролирате живота си със смартфон", обобщава Лиза Хътчисън, която представя в салона уредите на LG Electronics. Чрез конкретно приложение, изтеглено на телефона, можете дистанционно да включите прахосмукачката или пералнята, както и да проследите оставащото време за приготвяна на печеното. 
Хладилник със сензорен екран на вратата посочва какво да купим или да съобщи за изтичащ срок на годност на продуктите в него. Единственият недостатък: ако за телефона е достатъчно да го доближим до малкия чип, за да изтеглим списък за пазаруване, все пак трябва да се въведе ръчно хранителната база данни в хладилника – какво поставяме вътре или какво използваме, както и предварителни данни за датата на годност на продуктите. 
 
Американската Whirpool показва домакински уреди контролирани от разстояние или докладващи със SMS за изпълнена задача. "Не е нужно да сте приятели във Facebook с хладилника, но това опростява употребата му", казва Стърлинг, представител на компанията. 
 
Ingersoll Rand се интересува по-скоро от термостати, брави и светлини, но принципът е същият: "Телефонът е вашето дистанционно управление," казва Мат Макговрън, маркетинг директор. В крайна сметка "всичко ще бъде свързано", прогнозира той. "С възприемането на смартфона и на широколентовата връзка, инфраструктурата за това е готова". 
 

Специфични приложения 

 
Автомобилният доставчик Delphi показва от своя страна устройство за проверка на местоположението и движението на колата, или да започне подгряване в най-студените дни чрез мобилно приложение. 
 
Още на откриването на изложението, Шон Дъбравац, анализатор от асоциацията, която организира салона, предрича влизането в "пост смартфон ерата". Той отбелязва, че 65% от времето прекарано в общуване с мобилния телефон е посветено не на разговори, а в рамките на паралелното развитие на мобилните приложения, малките софтуерни приложения за работа през интернет. 
 
Дали ще бъдат домакински уреди, колата или ориентирани към здравето устройства измерващи теглото, кръвното налягане или кръвната захар, голям брой продукти, представени на салона, вървят със специално приложение, което позволява достъп и събиране и съхраняване на данни в интернет ("в облака"). Много изложители показват единствено такива приложения. 
 
Apple и Google отдавна са разбрали важността на създаването на "екосистема" на многобройни качествени приложения, за да запазят своите клиенти. Но сега и други сектори са вдъхновени. Автомобилопроизводителите Ford и General Motors обявиха тази седмица стартирането на програми за подпомагане на програмистите да създават приложения, които са съвместими с автомобилите им. "Преди забавление в колата бе просто радиото. Днес забавлението е обща система между интернет, смартфона и колата" и има "много творческо пространство след продажбата на оборудването, подчертава Томас, маркетинг директор на германския производител на оборудване за автомобили Бош (Bosch). "Ако искате да го контролирате, имате нужда от приложения".
 
Източник:dir.bg
Дата: 13.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС
Редактор: Veline Nascimento