Превърнаха слънчева енергия във водород

 

Идеята да се складира слънчева енергия чрез превръщането й във водород не е нова. Швейцарски учени обаче разработиха нова евтина технология, при която за целта се използват вода и ръжда, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Производителността все още е от порядъка на 1,4-3,6%, но учените се надяват до няколко години да достигне 16% Сн.: EPA/БГНЕСУчени от Федералния политехнически институт в Лозана си поставили за цел да превърнат слънчевата светлина във водород, ползвайки евтини материали. Учените прибегнали до използване на вода и метални оксиди, като например железен оксид, т.е. ръжда. 
 
Проблемът е в това, че железният оксид не е добър електропроводник. Затова учените ползвали по-"усъвършенствана" форма на железен оксид в сравнение с ръждата по пироните. Железният оксид бе комбиниран със силициев оксид и покрит с нанометричен слой алуминиев оксид и кобалт, а това оптимизира електрохимичните свойства на материала, се казва в комюнике на института. 
 
Производителността все още е ниска, от порядъка на 1,4-3,6 процента, но се надяваме до няколко години да достигне 16 процента, като методът остане евтин, поясниха учените.
 
Производителността все още е от порядъка на 1,4-3,6%, но учените се надяват до няколко години да достигне 16%
Сн.: EPA/БГНЕС
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 12.11.2012