Космонавтите ще имат мултимедийна библиотека

 

 
На Международната космическа станция (МКС) ще бъде създадена мултимедийна библиотека с музика, филми и аудиокниги, съобщи информационната агенция "Интерфакс", като се позова на източник от Института за медико-биологически проблеми към Руската академия на науките (РАН).
Специалистите, които осъществяват психологическата подкрепа на космонавтите в орбита, разказват за промените в работата и програмите си. "Сега ние имаме възможност да държим на борда на руския сегмент на станцията около два терабайта данни, затова решихме да създадем голяма библио-, аудио- и видеотека и да я попълваме всеки ден" - заявява сътрудник на РАН, цитиран от БТА. 
Всеки ден на МКС се изпращат ”новинарски блокове”
Сн.: EPA/БГНЕС
На МКС вече има събрана голяма колекция с музика и филми. Всеки ден на станцията се изпращат "новинарски блокове", а за Нова година екипажът ще получи и "празничните програми". 
 
Специалистите не уточняват на какъв принцип се подбират музиката и филмите, дали се отчитат желанията на космонавтите. Не се казва също на какъв език са дублирани филмите и кои телевизионни канали попадат в "информационния блок". Например сега двама от тримата души на МКС са с роден език английски.
Източник: dir.bg
Дата: 20.12.2012