Импулсивността на момчетата води до по-добри математически възможности

В изследване на Университета на Мисури, момичета и момчета започнали началното училище с различни подходи при решаването на аритметични задачи, като момичетата имали бавен и точен подход, а момчетата по-бърз, но по-податлив на грешки подход. Подходът на момичетата им дава ранно предимство, но до края на шести клас момчетата надминават момичетата. Проучването установи, че момчетата показват по-голямо предпочитание към решаване на аритметични задачи, рецитирайки отговори от паметта си, докато момичетата са по-склонни да изчислят отговора чрез преброяване. Разбирането на тези резултати може да помогне на учителите и родителите да въведат студентите в математиката по-добре.

"Наблюдаваната разлика в аритметичната точност между половете може да възникне от желанието да се рискува, преди да е сигурен за верния отговор", заяви Дрю Бейли, скорошен получател на докторска степен в психологическата наука от Мисурския университет. "В нашето изследване, ние открихме, че момчетата са по-склонни да извикват отговорите, отколкото при момичетата, въпреки че те са по-малко точни още в училище. С течение на времето, обаче, тази практика в запомнянето на отговорите, може да позволи на момчетата да надминат момичета по отношение на точността".
Мисурският университет проучва около 300 деца, на възраст от 1 до 6 клас. В първи и втори клас, склонността на момчетата да дадат отговор, бързо води до повече отговори като цяло, но също така и до повече грешни отговори. Момичета, от друга страна, са били прави по-често, но реагирали по-бавно и на по-малко въпроси. До шести клас, момчетата отговаряли на повече проблеми и все по-правилно.
"Родителите могат да дадат на децата си предимство, като им създадат удобство с номера и основна математика, преди те да започнат началното училище, така че децата ще имат по-малко трудности около извикването на отговорите", казва Дейвид Гиъри. 
Като възрастен, изглежда лесно да запомниш основните факти по математика, но в мозъците на децата мрежите все още се формират.