Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Водата

 

Водата е най-разпространеното водородно съединение. Заема 71% от земната повърхност, като 97% от цялото й количество е събрано в океаните и моретата. Тази вода съдържа огромни количества натриев хлорид (NaCl) и други соли. Останалите 3% е сладка вода, като по-голямата част от нея се съдържа в ледниците, а останалото в реките и езерата. Вода има в почвата, в атмосферата, в растенията и в животните. В някои растения достига 90%, а в някои риби- 80%. В организма на висшите животни водата е около 70%.
Особените свойства на водата се изразяват освен във високите температура на топене и кипене, но и с това, че максималната й плътност от 1000 кг/куб. м е при температура 3.98˚С, а не при 0˚С.
Водата се състои от 11.11% водород и 88.89% кислород като отговоря на химичната формула Н2О.
Водата има изключителна химична активност, като взаимодейства с много вещества. Например тя реагира с повечето метали, като образува метални хидроксиди. С някои метали като среброто и платината тя не взаимодейства. В атмосферата на свободен флуор водата гори.
При някои реакции водата проявява и каталитични свойства, а в други случаи като инхибитор (забавител) на някои каталитични реакции, например при синтеза на амоняк с катализатор жeлязо.
Водата има най-голямо значение и употреба като разтворител. Тя разтваря много органични и неорганични вещества и всички биохимични реакции протичат във водна среда.
Водата е основен фактор за развитието на живота. Тя се използва за хигиенни, битово-питейни, промишлени и селскостопански нужди. За съжаление човек оказва негативно влияние върху водните източници и затова проблемът за опазването на водата в природата е абсолютно актуален.
 

Най-нови

Най-четени