Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Денисов човек

Автор: Росен Илиев

Денисов човек

   Денисовият човек е новооткрит вид човек, член на родът Хомо, като най-вероятно е принадлежал към изчезнал неизвестен вид хора. През март 2010 г. , учените обявиха откриването на фрагмент на кост от пръст на млада жена, която е живяла преди около 41 000 години, намерен в отдалечената „Денисова” пещера в планината Алтай, в Сибир, регион населен по едно и също време от неандерталците и може би от съвременните хора .  Откритите зъб и кост от пръстта на крака, принадлежат към различни членове от същия вид.
   При анализът на митохондриалната ДНК  на костта от пръст германски учени от института „Макс Планк” констатираха, че има до 50% различие между митохондриалната ДНК на Денисовия човек и тази при Хомо сапиенс и неандерталците. След проучване на  генома на този екземпляр се предполага, че тази група хора споделя общ прародител с неандерталците. Денисовият човек е населявал териториите от  Сибир до Югоизточна Азия, където се е кръстосал с предците на някои от съвременните хора.  Според ДНК проучване до 6% от меланезийците и австралийските аборигени, произлизат от  Денисовия човек.  
    Поради това, че са открити само зъб и кост от пръст, не се знае много за това как точно е изглеждал Денисовия човек. Предполага се, че е имал сходна анатомия с неандерталците.
    Фактът, че три различни човешки клона са населявали по едно и също време планината Алтай в Азия, показва, че със сигурност е имало хора с произход извън Африка.Това ново откритие подкрепя „Мултирегионалната” теория за произход на човека.

Най-нови

Най-четени