Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Поясът на Куйпер

Автор: Росен Илиев

Поясът на Куйпер е регион зад планетата Нептун  с най-малко 70,000 малки, ледени, бавно орбитиращи обекти. Тези относително тъмни обекти, "транс-нептуниди" са от 10 до 50 км в диаметър. Този пояс е разположен на разстояние от 30 до над 50 астрономически единици (АЕ) от Слънцето.
Това е регион където се осъществяват планетообразуващи процеси, са били спрени преди образуването на някой голям обект; има само примитивни останки от ранни акреционни дискове от Слънчевата система,  от преди 4.5 млр. г. 
Плутон и Харон (спътникът на Плутон) може би са екстремно големи членове на пояса на Куйпер. Друг голям член е обектът Куаоар. 
 
 
            Кометите и поясът на Куйпер
Поясът на Куйпер вероятно е резервоар за късопериодни комети (като Халеевата комета). Късопериодните комети обикалят около Слънцето за по-малко от 200 г. 
Обектите от пояса на Куйпер придобиват ексцентрична орбита когато са най-близко до Слънцето. Понякога някой от ледените обекти в пояса на Куйпер е дебалансиран от гравитационните сили на някоя  от планетите гиганти, карайки го да се приближи към Нептун, който преобразува малкия обект в нов, с много елиптична слънчева орбита, където той в крайна сметка може да се доближи до Слънцето (и близо до Слънцето, характерна опашка на комета е най-видима).
 
                       Откриването на пояса на Куйпер
Поясът на Куйпер е открит през 1992. Той е кръстен на холандско-американския астроном Герард Куйпер, който предрича съществуването му през 1951. 
 
 

Най-нови

Най-четени