Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Здравейте, приятели. Казвам се Галя и съм на 32 години. Родом от Благоевград. От 2015г. имам поставена диагноза Множествена склероза. Това е автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система и неминуемо води до трайно обездвижване. В продължение на всички тези години съм опитвала различни методи на лечение, но състоянието ми първоначално постепенно, а след това ускорено, се влошаваше.
Преди година и половина родих най-прекрасното дете на света, което е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ми. За съжаление, след раждането получих много сериозен пристъп и състоянието ми се влоши. Въпреки всички положени усилия от моя страна и от страна на различни специалисти , състоянието ми не се подобрява.
В неспирния процес на проучване за най-различни варианти за лечение на МС в страната и чужбина, открих клиника „Пирогов“ в Москва (Русия), където провеждат терапия посредством химиотерапия и присаждане на стволови клетки. Статистиката сочи, че при 90-95% от пациентите, подложили се на това лечение през последните 10 години, прогреса на болестта е спрян. За да бъде ефикасно то обаче, е жизнено важно да бъде проведено възможно най-скоро. Имам насрочена дата за март 2021 год. и се надявам, че ще мога да се подложа на него.
Сумата, необходима за провеждането на това лечение е на стойност 45 000 евро. Аз и моето семейство, имаме нужда от Вашата помощ. Затова отправям апел към Вас и се надявам да ми помогнете да сбъдна мечтата си, а именно да мога да се движа свободно, да се разхождам и играя с детето си без да изпитвам затруднения.
Дарителска сметка:
IBAN: BG44UNCR70001524242243
Титуляр: Галина Валентинова Манчева-Таранчокова
PayPal:
gallina.mancheva@gmail.com
 
ПОРЪЧАЙТЕ НОВАТА КНИГА НА В.КАРАДЖОВ
Океанска приказка

Силови полета на напрежение

 

Земната кора е подложена на непрекъснати геотектонски процеси. Те са породили следите от многобройните разновъзрастни и разнообразни деформации в скалите. Последните имат различен характер и нееднакво  площно разпространение, вследствие на променливия характер на геотектонския режим във времето и пространството. А това е резултат на непрекъснатото, макар и бавно изменение и промяна в пространствената ориентировка и характера на контролираното единствено от действието на ендоганните порцеси (вътрешните земни сили) регионално силово поле. То намира израз в съвкупността и пространствената ориентировка на едновременно и непрекъснато взаимно перпендикулярно действуващи максимални свиващи, разтягащи и неутрални напрежения в даден геоструктурно засебен участък от земната кора. В зависимост от  ориентировкапта на максималните свиващи и разтягащи напрежения, спрямо хоризонта, регионалната геодинамична обстановка бива:
 1/ компресионна (хоризонтални, субхоризонтални или много полегати максимални свиващи напрежения), 
2/екстензионна (хоризонтални, субхоризонтални или много полегати максимални разтягащи напрежения) и
3/неутрална (максималните свиващи и разтягащи напрежения са в състояние на смяна на пространственото си положение и са наклонени умерено полегато спрямо хоризонта).
  Характерен пример за настъпващите промени в регионалното силово поле и на поражданите от него деформации представляват неогенско-съвременните геодинамични процеси в източната част от Балканския полуостров. Приключилите през или в края на ранноолигоценската епоха късноалпийски колизионни компресионни тектонски процеси са изградили крайния облик на палеогенския навлачен строеж на централните и южните части на страната. Късноалпийската регионална компресионна геодинамична обстановка в България се заменя сравнително бързо, но постепенно с неутрална такава още през или в края на ранния олигоцен. Започналата тогава промяна на пространствената ориентировка на субмеридионално насочените максимални свиващи и разтягащи напрежения намира непосредствен израз в бързото и пълно прекратяване на гънково-навлачните процеси и установяването на стъбилна автохтонна геотектонска обстановка. До много голяма степен се понижава интензитета и на разломната тектоника. Тя намалява ареала на съществените си изяви само в рамките на няколко по-значителни дълго живущи първостепенни тектонски зони. Въпросното максимално относително “затишие” на тектонските процеси е продължило около 10.000.000 години - до началото на средния миоцен. Този времеви интервал съответствува в геодинамично отношение на времето, когато по пространствената си ориентировка максималните свиващи и максималните разтягащи напрежения са били приблизително еднакво полегато наклонени спрямо хоризонта. В тази крайно неизгодна за осъществяването на тектонски деформации в горните части на земната кора обстановка следва да се очаква най-интензивното разрушително въздействие на външните земни сили върху релефа. Поради това неговите земеформи са ставали все по-неизразителни и по-отчетливо са придобивали характера на обширни континентални равнинни морфоструктури. В началото на късния миоцен се констатират следи от повишаване на активността на разломната тектоника. Очевидно максималните разтягащи напрежения на регионалното силово поле са придобили достатъчно полегата (спрямо хоризонта) ориентировка за да се създадат условия за проява на екстензионна крехка деформация с нарастващ интензитет. Същата тенденция на много постепенно активизиране на крехките деформаци без съществени земеповърхностни изяви се запазва през горния миоцен и плиоцена, когато се дооформя първостепенното блоково разчленяване на микроконтиненталния фрагмент на източната част на Балканския полуостров. Този процес продължава до края на ранния плейстоцен, когато регионалното силово поле постепенно навлиза в стабилна конфигурация на субхоризонтално ориентирани максимални разтягащи напрежения. Във връзка с това започва все по-активно денивелиране и хоризонтално разместване на вече обособените земекорни блокове. Релефът отново попада под активния контрол на ендогенните процеси. При тях възникват новите планински и равнинни морфоструктури на българските земи.
Направеното изложение дава основание да се приеме, че неогенско-кватернерната еволюция на България съответства темпорално на един полуинтервал на изменението на регионалното силово поле по тези места.
Автор: проф. дгмн Цанко Цанков
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.