Нордическата пустинна империя

 

Автор: Росен Илиев

Нордическата пустинна империя

Прединастическата ера и Старото царство 3500 - 2270 пр. Хр.

Въпреки, че се намира в Северна Африка, Египет е бил заселен от три бели групи към 3500 г. пр. Хр, а именно старите европейски средиземноморски видове, прото-нордидите и нордическите индо-европейци, с последната група, която прониква в територията, като част от голямата вълна на индо-европейските нашествия, която се провежда от началото на 5600 г. пр. Хр.
На картата горе се вижда как арийците нахлуват в Египет по времето на великите индо-европейски миграции от басейна на Черно море около 5600 г. пр. Хр, те се заселват в долината на река Нил и полагат основата на първата египетска династия към 3000 г. пр. Хр.
Горе вляво: Остатъците от външната стена на Сакара, гробница на фараона Уаджи от 2-ра династия (2770 - 2650 г. пр. Хр.)
Горе вляво: Остатъците от външната стена на Сакара, гробница на фараона Уаджи от 2-ра династия (2770 - 2650 г. пр. Хр.). Изобразената ламперия от периода и глинената глава на бик, с естествени рога. Обърнете внимание на сходството с Чатал Хююк, рогатия бик от Турция близо до Черно море, още едно доказателство за връзката между двата региона.
Расово жителите на Египет, през този период били разделени на три групи. Скелетните доказателства от гробниците показват, че оригиналните бели средиземноморци и прото-нордидите са  мнозинство в областта - добре запазено тяло, намерено в пясъчен гроб в Египет датиращ от около 3000 г. пр. Хр, изложен в Британския музей в Лондон, е получил прякора "Джинджър" заради червената си коса - расова черта на хора от нордическо  потекло.
добре запазено тяло от Прединастичния период в Египет, около 3300 г. пр. Хр.
Горе: добре запазено тяло от Прединастичния период в Египет, около 3300 г. пр. Хр. Заровения в пясъка гроб, естествената сухота на околната среда, изглежда са запазили тялото. Неговата червена коса (нордическа характеристика) са толкова добре запазени, че той е получил прякора "Джинджър" в Британския музей, където той се съхранява за обществен показ. Въпреки това разкопките също разкриват значително малцинство от семитски (арабски) народи, които живеят в долината на Нил, заедно с белите,а много далеч на юг ( което по-късно се превръща в южната част на Египет и Судан) живеят голям брой негри. Това са нубийците, които са били включени в историята на Египет - и срещу които египтяните водели война и поробили в продължение на почти 2000 години.
Съществуването на тези две държави, които не са бели групировки в рамките на Египет, по-късно имат голямо влияние върху историята на тази цивилизация, и са направи много, за да унищожат теорията на "околната среда" за произхода на цивилизациите.Тези три групи споделят една и съща среда , но имат много различни нива на развитие. Към 3100 г. пр. Хр. динамичния лидер на име Менес, обединява северното и южното царство и премества столицата в Мемфис на река Нил. 3100 г. пр. Хр следователно бележи началото на периода Династиите, наречен от историците Старото царство.
Менес, развива идеята за използване на каналите, да се отклонят водите на Нил за да се напоява земята - и тази напоителна система съществува по поречието на река Нил и до ден днешен. Менес е толкова талантлив и харизматичен лидер, че той по-късно е обожествен от египтяните, като е развит култ, който го определя като пряк потомък на боговете, една традиция, която след това се разпространява и сред други фараони. 
По време на царуването на Менес, строителството стартира в най-големия град на Древен Египет, Мемфис, който се превръща в столица на това първо царство. Също така за това време, се появяват египетските пиктографи, вероятно вдъхновени от шумерската писменост. Старото царство търгуват активно с околните земи, получава дървесина от Ливан и мед от мините в Синайския полуостров.
първата голяма пирамида в Египет: стъпаловидната пирамида от Сакара, около 2600 пр. Хр. с архитект Имхотеп, по-късно е обожествен в знак на уважение за това технологично постижение.
Горе вляво: първата голяма пирамида в Египет: стъпаловидната пирамида от Сакара, около 2600 пр. Хр. с архитект Имхотеп, по-късно е обожествен в знак на уважение за това технологично постижение. 
В дясно: Част от масивен каменен комплекс, който обгражда стъпаловидната пирамида.
Пирамидата на Хеопс впечатлява и днес - по стандартите на времето на изграждането си, тя трябва да е дело на свръхчовеци. Построена е за 20 години, като са използвани между пет и шест милиона тона каменни блока, а някои от блоковете са местени над 500 мили. Най-голямата пирамида достига 146 метра (което остава най-голямата религиозна сграда в света) по-висока от катедралата "Св. Петър" в Рим.

 Расовите типове от Старото царство

Бюст на Хафре, от 4-тата Династия (2575 - 2467 пр. Хр.). Flinders Petrie Collection,  University College, Лондон

Бюст на Хафре, от 4-тата Династия (2575 - 2467 пр. Хр.). Flinders Petrie Collection,  University College, Лондон
Погребалната маска на фараона Тети, от 6-тата Династия (2323 -2152 Пр.Хр.). Музея в Кайро
Погребалната маска на фараона Тети, от 6-тата Династия (2323 -2152 Пр.Хр.). Музея в Кайро.
 Фараон Шепсескаф, последния фараон от 4-тата Династия (2575 - 2467 пр. Хр.)
 
Фараон Шепсескаф, последния фараон от 4-тата Династия (2575 - 2467 пр. Хр.)
Статуята на фараон Менкаур и неговата наложница Хамерернебти II, от 4-тата Династия (2575 - 2467 пр. Хр.)
Статуята на фараон Менкаур и неговата наложница Хамерернебти II, от 4-тата Династия (2575 - 2467 пр. Хр.)
 

Eгипетската религия, мумиите и расовите типове в Средното царство

Египетската религия е преди всичко свързана с постигането на живот след смъртта. Практиката на мумифицирането е започнало въз основа на един мит, че Богът на река Нил, Озирис, е бил убит от лошия си брат Сет. Според мита, Сет направил тялото на Озирис "на парчета”. Тези парчета, обаче, се събрани от вдовицата на Озирис, Изида, и отново сглобени, като по този начин се възкресява Озирис.
Богът на Нил се превръща в първата мумия и всеки мумифициран египтянин става втори Озирис. Това възкресение става доминираща тема и в други религии, като е прието и от християнството.
Доказателствата са изумителни, оказва се че тези първи египетски божества са били бели - прото-нордиди/алпийци/средиземноморци. Управляващия елит - по-специално самите фараони са предимно нордиди. Мумифицираните останки от множество фараони и обикновени хора от тази първа голяма египетска цивилизация показват европейски черти, а първите писмени сведения сочат че дъщерята на известния фараон Хеопс, Хетеп Апек ΙΙ е била русокоса.
Сравнително добре запазеното тяло на фараона Рамзес II е с червена коса, а има и голям брой мумии, чиято руса коса е изключително добре запазена през вековете. Тази традиция на нордическите фараони продължи почти до втората част на трето царство, около 1050 г. пр. Хр, когато расово- демографските промени са настъпили в обществото на египтяните в полза на не-белите групи.

Нордически благородници в Древен Египет:

Юя, египетска благородничка от 1400 пр.н.е., майка на Тии, съпругата на фараона Аменхотеп III. Руса коса на Юя и нордическите характеристики на лицето са добре запазени при процеса на балсамиране
В ляво: Юя, египетска благородничка от 1400 пр.н.е., майка на Тии, съпругата на фараона Аменхотеп III. Руса коса на Юя и нордическите характеристики на лицето са добре запазени при процеса на балсамиране; 
Нордическа египтянка: кралица Хатшепсут, съпруга на фараона Тутмос II. Тя управлява Египет след смъртта на Тутмос"през 1520 г. пр. Хр. Дългата и руса коса и нордическите черти на лицето са добре запазени в процеса на балсамиране.
Горе вляво: Нордическа египтянка: кралица Хатшепсут, съпруга на фараона Тутмос II. Тя управлява Египет след смъртта на Тутмос"през 1520 г. пр. Хр. Дългата и руса коса и нордическите черти на лицето са добре запазени в процеса на балсамиране.
Мумията на фараона Сети I е най-запазената от великите фараони на Египет. Неговите нордически белези остават кристално видни и заради отличния процес на съхраняване.
Горе: Мумията на фараона Сети I е най-запазената от великите фараони на Египет. Неговите нордически белези остават кристално видни и заради отличния процес на съхраняване. Сети бил син на великия Рамзес, и става фараон през 1320 г. пр. Хр. Той реокупира земи в Сирия загубени при предходни сирийски нашествия, превзема Палестина и провежда кампании срещу семитските либийци и индо-европейските хети.
Расовите изображения в египетското изкуство
Египетското изкуство е пълно с расови снимки: роби и врагове на Египет са почти винаги изобразявани като семити или негри. Има едно или две изображения и на индо-европейски роби. Тези роби вероятно са били пленници от скитащи индо-европейски нашественици, които са имали нещастието да попаднат в робство в Египет.
оригинална дървена статуя на египетския крал Ор (около 1783 - 1633 г. пр. Хр) , който е инкрустиран с поразително сини очи. (От изложение в Музея на Кайро, Египет).
Горе вляво: оригинална дървена статуя на египетския крал Ор (около 1783 - 1633 г. пр. Хр) , който е инкрустиран с поразително сини очи. (От изложение в Музея на Кайро, Египет). 
Синеока статуя от най-ранните египетски династии: бюст на египетска благородна дама от четвъртата династия - около 2600 пр. Хр.
Горе: Синеока статуя от най-ранните египетски династии: бюст на египетска благородна дама от четвъртата династия - около 2600 пр. Хр. 
Всичко това не е да се каже, че няма други раси които са живели в района. Там са живели значителен брой семитски арабски расови типове, които са се заселили там от родината си в Арабския полуостров.
Тези не-арийски народи, обаче в продължение на много години и векове дори са изключени от основното египетско общество, защото тяхната раса, е най-често използвана като работници, заедно с негрите, заловени от египтяните в експедиции дори по на юг в съвременен Судан .
семити, ясно идентифицирани като расови чужденци с отличителните "еврейски" носове, отдават почит на египетския фараон, рисувана сцена от гробницата на Собхотеп в Тива.
Горе: семити, ясно идентифицирани като расови чужденци с отличителните "еврейски" носове, отдават почит на египетския фараон, рисувана сцена от гробницата на Собхотеп в Тива.
 

Средното царство  (2060-1785 пр. Хр.)

През периода 2270 - 2060 г. пр. Хр се забелязва голяма нестабилност в Египет, където политическото единство на страната се разпада на парчета, поради липсата на силен лидер. Само през 2060 г. пр.н.е. Египет отново е политически обединен и отново достига до разцвета на Старото царство, въпреки че никога отново не успява да изгради нещо с размера на Великите пирамиди в Гиза.
Този период на политическо единство, обаче не трае по-дълго от 70 години, и около 1785 г. пр. Хр, разделения Египет е завладян от семитски племена, известни като хиксоси, които са имали малко проблеми при завладяването на египтяните, подпомогнати с използването на железни оръжия,коне и колесници, нито едно от които египтяните са виждали преди. Самите хиксоси са били атакувани с това оръжие от индо-европейските нордически племена, които са пренесли колесницата по техния път на юг северната им родина. Отнема 200 години на египтяните да възвърнат силата си и към 1580 г. пр. Хр хиксосите са прокудени - а египтяните успяват да овладеят новите оръжия и ги използват срещу хиксосите.
Египетските записи показват, че минойците от Крит са помогнал в борбата със семитските нашественици хиксосите - още едно доказателство за тесните връзки между египтяните и старите европейски цивилизации.
Въпреки това, в резултат на 200 годишното присъствие на хиксосите, по правило оставя своя отпечатък върху египетското население, и от този момент нататък все по-голям брой от оригиналното арийско население започва да проявява физически характеристики, които бележат началото на разпадането на белия генофонд в бяло / семитски микс, който е характерен за почти целия Близък Изток.
Въпреки това, по-голямата част от египетското население е все още предимно арийско.
оригиналната статуя на фараон Aменемхет III (1841 г. - 1797 г. пр. Хр.), показва ясно белите расови характеристики
Горе: оригиналната статуя на фараон Aменемхет III (1841 г. - 1797 г. пр. Хр.), показва ясно белите расови характеристики.
 

Статуята на Тутмос III ,18-та династия (1539 - 1295 г. пр. Хр.).Музея на Кайро

 
Статуята на Тутмос III ,18-та династия (1539 - 1295 г. пр. Хр.).Музея на Кайро.
 

Расовите изображения в древно-египетското изкуство

Статуята на Сенусрет I, датираща от 12-та династия (1937 - 1759 г. пр. Хр), Музея на Кайро.
 
Статуята на Сенусрет I, датираща от 12-та династия (1937 - 1759 г. пр. Хр), Музея на Кайро.
Oбсидианова глава на неизвестен цар, датираща от 12-та династия (1937 - 1759 г. пр. Хр). Лондонски музей.
Oбсидианова глава на неизвестен цар, датираща от 12-та династия (1937 - 1759 г. пр. Хр). Лондонски музей.
 Хатшепсут, от Деир ел Бахари, 18-та династия, около 1485 г. пр. Хр, Метрополитън музей на изкуствата, Ню Йорк.
Хатшепсут, от Деир ел Бахари, 18-та династия, около 1485 г. пр. Хр, Метрополитън музей на изкуствата, Ню Йорк.
Мерит,18-та династия, 1345 г. пр. Хр., Лайден, Холандия.
Мерит,18-та династия, 1345 г. пр. Хр., Лайден, Холандия.
Статуята на Мер-Птах , 19-та династия (1295 - 1186 г. пр. Хр.). Музея в Кайро
Статуята на Мер-Птах , 19-та династия (1295 - 1186 г. пр. Хр.). Музея в Кайро
Статуята на Рамзес II, 19-та династия, (1295 - 1186 г. пр. Хр.), Британски музей
 
Статуята на Рамзес II, 19-та династия, (1295 - 1186 г. пр. Хр.), Британски музей
Бюстът на кралица Нефертити, около 1350 г. пр. Хр, Египетския музей в Берлин.
 
Бюстът на кралица Нефертити, около 1350 г. пр. Хр, Египетския музей в Берлин.