Антропология на французите

alt
 
       Средния ръст във Франция възлиза на 166 см, като страната е разделена на две зони: Североизточен регион със среден ръст - 166-168 см, Югозападен регион със среден ръст - 161 -165 cм най-високите хора живеят в долините на големите реки, а най-ниските - в полупланинските региони.
Най-ниското население във Франция са бретонците, чиято средна височина е с 7 cm по-ниска от жителите на Корнуол, от където предците на бретонците мигрирали.
   Също така, някои антрополози отбелязват т. нар. "черни петна", където средния ръст не надвишава 160 cm.
    Средния ръст в седнало положение е 52.4 cm, която не е екстремна стойност на абсолютните стойности на ширината на раменете и бедрата.
   •Черепен индекс. Франция – е брахикефален район. Среден черепен индекс - 83,6. В Бургундия и Оверн черепния индекс е 86.
      Във Франция има 2 центъра с концентрация на хипер-брахикефалия.
Регионите с концентрация на долихокефалия са много малко. Среден индекс от 77 е регистриран само в Дордон (в долината на Везер). Мезокефалите (78-79) са концентрирани в областта между реките Везер и Дрон. Индекс от 78-81 също се маркира по крайбрежието на Ламанша.
      В други региони доминира черепен индекс във вариация 82-85.
Във Франция, както и в някои други страни, долихокефалията преобладава в градските райони (черепния индекс в градовете е с 1,86 по-нисък, отколкото в селските райони.)
      Абсолютният размер на черепа на французите е по-малък от нордидите и брахикефалните немски Бореби. 
    •Сред французите доминират ширина на челото от 108 mm и бизогоматик - 140 мм. Тези стойности са по-високи от тези на всички типични средиземноморци и са близки (но не равни), до характеристиките на Бореби.
    Средната височина на черепа е 121-122 мм. Средната височина на носа е 53 мм, а средната ширина - 34 мм. Средния носов индекс е 64. По този начин, носовете им са умерено лепторине.
 
      • Пигментация на косата: 4% - черна коса, 23% - тъмно- кестенява, 43% - кестенява, 14% - светло- кестенява, 12% - руса коса (различни цветове), 4% - кестеняво-червена. Като цяло, Франция се характеризира с: липса на много тъмни (черни) нюанси на косата и склонност към червеникав оттенък. Светлата коса е концентрирана в Нормандия и, като цяло, по протежение на бреговете на Ламанша, а най-тъмната пигментация (черно-кафява и тъмно- кестенява коса) е типична за склоновете на Пиренеите, Лангедок и Прованс. Жителите на Нормандия в пигментацията си са подобни на жителите на Южна Англия, бретонците - с жителите на Корнуол, както и жителите на североизточната част на Франция - с южните германци.
    • Пигментация на очите: като цяло за Франция- 25% - кафяви / тъмно- кафяви очи. В Бретан, 14% от населението има тъмна пигментация на очите, в подножието на Пиренеите 41-42% от населението има тъмни очи , а в Западните Алпи и долината на Рона тъмната пигментация на очите се среща при 57-59% от населението.
Общо във Франция в 49 района (от 87) тъмната пигментация на очите (кафяви / тъмно- кафяви нюанси) е в диапазона 20-30% (без да броим по-тъмно смесени цветове).
Светлата пигментация на очите (не смесените цветове) е концентрирана в Североизточна (в зоната на германското влияние) част от страната и на север (Нормандия и Пикардия). В северните и североизточните райони светлата пигментация се наблюдава при 25% от населението. В Пиренеите и Ривиерата светлите и леко- смесените цветове съставляват 10-15% от населението.
Като цяло, във Франция доминират тъмните оттенъци на очите (светло- кафяви, жълто-кафяви, зеленикаво-кафяви, и др.), а в някои северни райони преобладават светлите и смесените нюанси.
     Населението на брега на Ламанша (Нормандия) се характеризира с относително висок ръст, смесено-светла пигментация и долихокефалия. В района се усеща най-голямото немско влияние. В северната част на Франция, има и алпийски видове, а в Централна и Южна Франция – средиземноморски видове. 
 
Примери за французи:
alt
 
alt           alt
                       alt  alt