Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

В Русия няма затопляне, имаме ли солидно охлаждане?

 
Накратко. Вярно е обратното: в полярните райони климатът се променя по-бързо от средния. 
Между полярните и екваториалните части на планетата има естествена разлика в средните температури: по-топло е екватора, по-студено на полюсите. Човек би очаквал, че с общо повишаване на температурата на планетата, тази температурна разлика просто ще се „повиши“ - навсякъде ще стане по-топло. Всъщност температурната линия не само се повишава, но и се изправя - разликата между екватора и полюсите става все по-малка, средната годишна температура в Арктика и Антарктида нараства по-бързо, отколкото в екватора. Според оценките на Roshydromet ( .pdf ) климатичното затопляне в Русия е около 2,5 пъти по-интензивно от средното за земното кълбо.
 
Изменението на климата обаче изобщо не означава просто повишаване на температурата: може да бъде придружено от студени вълни, които възникват и се установяват в големи райони. Този процес е свързан с промяна в движението на въздушните потоци на полюсите , което от своя страна може да бъде предизвикано от климатичните промени. Конкретно тази връзка все още не е установен факт, а само обект за изследване.
 

По принцип затоплянето ще бъде само по-добро в Русия?

Накратко. Ако икономиката не беше глобална, това е възможно. В действителност, не.
Разбира се, изменението на климата може да има своите предимства. Например затоплянето в Арктика вероятно ще доведе до по-лесно плаване по Северния морски път, което може да донесе известни приходи на руския бюджет. Увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид във въздуха също ще допринесе за ускорения растеж на растенията, което ще увеличи общия добив. Но в същото време това ще доведе и до унищожаване на сгради, издигнати при вечна замръзване, и с голяма вероятност ще предизвика увеличаване на честотата на екстремни метеорологични събития - суши, наводнения и бури.
 
Каква ще е разликата между очакваните плюсове и минуси на затоплянето за Русия, сега е много трудно да се каже. Най-подробното проучване на икономическите рискове от глобалното затопляне за страната към днешна дата беше публикувано от Росхидромет през 2017 година. Всички очаквани последици са подробно описани там, от въздействието върху здравето на хората до въздействието върху пътната настилка. Но дори няма нито размера на разходите, които Русия ще понесе поради глобалното затопляне, нито оценката на ползите или недостатъците от борбата с емисиите на парникови газове.
 
Докато приходите от арктическа навигация се обсъждат само, увеличаването на честотата на природните бедствия вече е ясно видимо както в руските, така и в международните данни. Например, според същия доклад на Roshydromet, броят на опасните хидрометеорологични събития в Русия се е увеличил от 206 през 1996 г. на 380 през 2016 г. Това е в съответствие с подобни международни данни, които например се събират от голяма германска застрахователна компания Munich Re. Според нейната статистика през последните десетилетия се наблюдава значително увеличение на честотата на природните бедствия, свързани с климата - бури, наводнения, свлачища и т.н. В същото време честотата на подобни събития, които не са свързани с климата (например земетресения), остава постоянна.
 
Ако говорим за глобалната картина, тогава една сравнително свежа оценка на икономическия ефект от изменението на климата е дадена например в  статия на изследователи от Stanford в Nature. Въоръжени с исторически данни, учените анализираха зависимостта на БВП на различните страни през различните години от средната годишна температура на нейната територия и се опитаха да предскажат как този показател ще се различава в два сценария: дали глобалното затопляне може да се задържи в рамките на един и половина градуса и ако достигне и надвиши два градуса над прединдустриалното ниво.
 
От изчисленията могат да се направят два извода: най-тежкото въздействие от затоплянето при „лошия“ сценарий ще бъде в екваториалните, главно бедните страни. Докато северните държави, като Русия и Канада, могат дори да се възползват от „допълнително“ затопляне в икономически смисъл. В този случай глобалният БВП до края на века ще намалее с 15-25 процента - на фона на такава мащабна глобална икономическа криза, всички местни печалби в северните страни ще бъдат невидими за тях.
 

Какво да чета за глобалното затопляне?

За тези, които обичат да спорят : ScepticalScience.com  е спонсориран от ентусиазъм уебсайт, който дава отговори на почти всяко въображаемо възражение от климатичните скептици. Въпросите могат да се търсят по тема и популярност, отговорите могат да се избират от три нива на детайлност - от основно до разширено. Има частичен превод.
 
За тези, които се интересуват от руската ситуация : доклад на 100 страници на Roshidromet за климатичните рискове в Руската федерация въз основа на техните собствени изследвания.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.