Мозък и интелигентност на динозаврите

 

Мозък и интелигентност на динозаврите
 
EQ (коефициент на енцефализация) е прост метод за измерване интелигентността на животните. EQ е съотношението между теглото на мозъка на едно животно към теглото на мозъка на друго животно със същото тегло. Коефициента на енцефализация (EQ) е разработен от психолога Хари Джерисън (1970), а палеонтологът от университета в Чикаго Хопсън развива концепцията за EQ , посредством отливките на много мозъци на динозаври ( на снимката горе и показан мозъка на Тиранозавър Рекс).
Ако приемем,че умните животни имат по-големи мозъци в съотношение с тялото отколкото по-малко интелигентните, така може да се определи относителната интелигентност на вече изчезнали видове. Като цяло топлокравните животни имат по-високо EQ от студенокравните риби и влечуги. Птиците и бозайниците имат мозъци около 10 пъти по-големи от тези на костните риби,земноводните и влечугите при еднакво съотношение с размера на тялото.
Най-слабо интелигентни динозаври са били тези от групата Saurodomorpha (Завроподоморфа) с EQ около 
0.05 (Хопсън 1980). Най-умните динозаври са от групата Troodontidae (Троодонти) с EQ около 5.8 (Хопсън 1980).
 

Имали ли са динозаврите втори мозък ?

Големите завроподи и стегозаври са имали втори мозък. Палеонтолозите смятат , че втория мозък е бил разширение на гръбначния стълб в областта на ханша, може би съдържащ мазнини и нервна тъкан. Този нервен център е контролирал задните крака и опашката на динозаврите. Той бил значително по-голям от главният мозък.