Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Типът хранене при динозаврите

 

Някои динозаври са били месоядни, но повечето са били тревопасни. Това е характерно за всички животински популации. От всички динозаври 65 % са били тревопасни, а 35 % хищници или всеядни.

Растителноядни динозаври

Тревопасните обикновено били с тъпи зъби, които са добри за сдъвкване на растителността.Някои имали и плоски зъби за смилане на растителни влакна. Много тревопасни са имали торбички в бузите, където са могли да съхраняват храна за известно време. Те трябвало да ядат по-големи количества храна в сравнение с хищниците, за да си набавят същото количество калории. Растителноядните имали по-голяма храносмилателна система от хищниците, което е помагало за смилането на огромните количества растителна маса. Някои динозаври поглъщали камъни, които помагали за смилането на храната. Основните видове растителност, които консумирали динозаврите принадлежали към групата на – папрати ,цикади ,иглолистни , гинко билоба, които били в изобилие през Мезозойската ера.
Към групата на тревопасните динозаври спадали:
Анкилозаври , Апатозаври , Камаразаври , Диплодоци, Дриозаври , Пахицефалозаври , Стегозаври , Трицератопси и др.

Хищници

Месоядните динозаври обикновено били с дълги здрави крака, с които барзо улавяли плячката си . Те също така имали големи и силни челюсти, с които разкъсвали жертвите си. Притежавали и силно зрение,добро обоняние и голям мозък. Много от хищниците (Дейнонихус , Коелофисис , Велоцираптор) ловували на групи.
Динозаврите, които се хранели с мърша били снабдени също с остри зъби и силни челюсти. Някои динозаври били и рибояди като Барионикс и Зухомимус. Възможно е и да е имало и канибализъм.
Основните видове хищници били: Алозавър , Албертозавър, Еораптор, Дилофозавър, Тиранозавър Рекс, Велоцираптор и др.

Всеядни динозаври

Малко от известните динозаври са били всеядни. Такива са били Орнитомимуса и Овираптора, които ядели растения, яйца, насекоми и др. Също така голяма част от тревопасните били “случайно всеядни”, поради факта че при поемането на храната те неволно поглъщали както насекоми ,така и дребни животни.
 

Най-нови

Най-четени