Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София

Динозавърските фосили

 

Динозавърските фосили
 
За фосилите на динозаврите се знае от хилядолетия  (на снимката отгоре е показан фосил на джехолозавър). Древните китайци са ги смятали за кости на дракони , докато в Европа за останки на митични изчезнали видове след Ноевия потоп. Първият вид динозавър, който е идентифициран и наименован е откритият през 1822 г. от английския геолог Гидеон Мантел – игуанодон.
Той намира прилики между игуанодоните и съвременните игуани . Две години по-късно Уилям Бъкланд,професор по геология в унивирситета в Оксфорд,става първият човек , който описва динозавър в научно списание. Става въпрос за мегалозавъра, динозавър открит близо до Оксфорд (Англия). Изучаването на тези “велики изкопаеми гущери” събужда голям интерес сред европейските и американските учени. През 1842 г. Ричард Оуен въвежда термина “динозавър”. С подкрепата на принци Алберт Сакскобургота,съпруг на кралица Виктория, Оуен организира в природонаучния музей в Лондон първата в света експозиция на динозавърски фосили.
През 1858 г. е открит първият регистриран американски динозавър в пласт от мергели край Хадонфилд (Ню Джърси). Намереното същество е било кръстено хадрозавър. Откриването на тези вкаменелости е изключително важно, защото това е първият изцяло запазен скелет на динозавър. Откриването на хадрозавъра предизвиква сред американските учени “мания за динозавърски фосили”, което най-добре се илюстрира със съперничеството на двата геолога Едуард Коуп и Отниел Марш. Всеки един от тях се стреми да надмине другия в откриването на нови динозаври. Спорът между тях прераства във “Войната на костите” Тяхната вражда продължава 30 г. и завършва със смъртта на Коуп през 1897 г., който похачва цялото си състояние за откриването и изкопаването на динозавърски фосили. Колекцията от вкаменелости на Коуп се съхранява в Американския музей по естествена история в Ню Йорк , докато тази на Марш в университета в Йейл.
От тогава се провежда търсене на динозавърски вкаменелости по всички континенти,включително и в Антарктида,където през 1986 г. на остров Рос бе открит Анкилозавър. В наши дни като “горещи точки” в търсенето на фосили се явяват Аржентина,Китай,западна Северна Америка.
С най-голям принос за откриването на динозавърските фосили имат палеонтолозите: Рой Чапмън Андрюс (1884-1960), Робърт Бекър (роден 1945), Барнъм Браун (1873-1963), Уилям Бъкланд (1784-1856), Хосе Фернандо Бонапарте (роден 1928), Едуард Дринкър Коуп (1831-1897), Филип Къри (роден 1949), Джон Хорнър (роден 1946), Вернер Яненш (1878-1969), Гидиън Мантел (1790-1852), Херман фон Майер (1801-1869), Отниел Чарлз Марш (1831-1899), Пол Серено (роден 1957), Чарлз Щернберг (1850-1943), Ернст Райхенбах (1870-1952), Фридрих фон Хуене (1875-1969) и др.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.