Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
Намери работа в тази платформа
 
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Маникюр в София  
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

 Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

 

Динозавърските фосили

 

Динозавърските фосили
 
За фосилите на динозаврите се знае от хилядолетия  (на снимката отгоре е показан фосил на джехолозавър). Древните китайци са ги смятали за кости на дракони , докато в Европа за останки на митични изчезнали видове след Ноевия потоп. Първият вид динозавър, който е идентифициран и наименован е откритият през 1822 г. от английския геолог Гидеон Мантел – игуанодон.
Той намира прилики между игуанодоните и съвременните игуани . Две години по-късно Уилям Бъкланд,професор по геология в унивирситета в Оксфорд,става първият човек , който описва динозавър в научно списание. Става въпрос за мегалозавъра, динозавър открит близо до Оксфорд (Англия). Изучаването на тези “велики изкопаеми гущери” събужда голям интерес сред европейските и американските учени. През 1842 г. Ричард Оуен въвежда термина “динозавър”. С подкрепата на принци Алберт Сакскобургота,съпруг на кралица Виктория, Оуен организира в природонаучния музей в Лондон първата в света експозиция на динозавърски фосили.
През 1858 г. е открит първият регистриран американски динозавър в пласт от мергели край Хадонфилд (Ню Джърси). Намереното същество е било кръстено хадрозавър. Откриването на тези вкаменелости е изключително важно, защото това е първият изцяло запазен скелет на динозавър. Откриването на хадрозавъра предизвиква сред американските учени “мания за динозавърски фосили”, което най-добре се илюстрира със съперничеството на двата геолога Едуард Коуп и Отниел Марш. Всеки един от тях се стреми да надмине другия в откриването на нови динозаври. Спорът между тях прераства във “Войната на костите” Тяхната вражда продължава 30 г. и завършва със смъртта на Коуп през 1897 г., който похачва цялото си състояние за откриването и изкопаването на динозавърски фосили. Колекцията от вкаменелости на Коуп се съхранява в Американския музей по естествена история в Ню Йорк , докато тази на Марш в университета в Йейл.
От тогава се провежда търсене на динозавърски вкаменелости по всички континенти,включително и в Антарктида,където през 1986 г. на остров Рос бе открит Анкилозавър. В наши дни като “горещи точки” в търсенето на фосили се явяват Аржентина,Китай,западна Северна Америка.
С най-голям принос за откриването на динозавърските фосили имат палеонтолозите: Рой Чапмън Андрюс (1884-1960), Робърт Бекър (роден 1945), Барнъм Браун (1873-1963), Уилям Бъкланд (1784-1856), Хосе Фернандо Бонапарте (роден 1928), Едуард Дринкър Коуп (1831-1897), Филип Къри (роден 1949), Джон Хорнър (роден 1946), Вернер Яненш (1878-1969), Гидиън Мантел (1790-1852), Херман фон Майер (1801-1869), Отниел Чарлз Марш (1831-1899), Пол Серено (роден 1957), Чарлз Щернберг (1850-1943), Ернст Райхенбах (1870-1952), Фридрих фон Хуене (1875-1969) и др.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.