Вън от Африка

Автор: Росен Илиев

„Вън от Африка”

 
   Днес всички си задават въпроса: „къде и кога човекът е станал съвременен”? Преди около 2 млн. г. Хомо еректус населявал Африка, Европа и Азия. В едно от тези места той еволюира от архаичната форма в нашия вид, Хомо сапиенс, после в модерен човек, Хомо сапиенс сапиенс и най-накрая в съвременния човек.
     Ще наречем пропагандаторите на теорията „вън от Африка”, доминантната теория за произхода на човека днес, „афроцентристи”. Те вярват, че африканския еректус се развива в Хомо сапиенс, а Хомо сапиенс в Хомо сапиенс сапиенс в Африка. Според тях модерния африкански Хомо сапиенс сапиенс мигрира от Африка и заменя всички по-примитивни хора, които тогава населявали Европа (неандерталците) и Азия (еректус). Веднъж преместили се в Евразия тези съвременни африканци загубили всички африкански черти и придобили всички евразийски расови черти, които виждаме днес сред европейците и азиатците. Тази теория е в съзвучие с егалитаризма, защото според „вън от Африка” до съвсем наскоро всички съвременни хора били африканци, та били генетично подобни, и затова са равни по отношение на поведението, интелигентността, и способността за учене, с изключение на някои „второстепенни черти като цвета на кожата и формата на косата”. Генетичните различия между популациите не са биологично значими, обаче само ако те са неутрални, и те нямат влияние върху репродуктивния успех на тези популации.   Генетичните различия между расите, включително цвета на кожата и формата на косата са в резултат на природна или сексуална селекция, с огромно значение върхе репродуктивния успех.
   Принципно различната Мултирегионална („вън от Евразия”) теория за произход на човека се споделя от малцина учени, но в наши дни набира все по-голяма популярност. Според тази теория Хомо сапиенс и Хомо сапиенс сапиенс се развиват в Евразия, а не в Африка.
 
Родословното дърво на „вън от Африка” сочи, че всички съвременни хора (Хомо сапиенс сапиенс) се развиват в Африка от Хомо еректус.
    Родословното дърво на „вън от Африка” сочи, че всички съвременни хора (Хомо сапиенс сапиенс) се развиват в Африка от Хомо еректус. 
Дървото също така показва, че африканците мигрират от Африка към Азия преди 65 000 г., а азиатците към Европа преди 46 000 г., където стават европейци. Според „вън от Африка” последния ни общ прародител с маймуните (ПОП) е живял  в Африка.
   Повечето учени смятат, че всички хоминоиди с човешко потекло, произлизат от примитивен бозайник, развил се в Африка. Датата на предполагаемата миграция от Африка е критична, като тя трябва да съвпадне с фосилната и генетичната база данни.  Датата до преди 50 000 г. се нуждае от достатъчно време за африканците да отидат до Азия преди най-ранните съвременни културни градове в Азия, а и преди датата на откритите Хомо сапиенс сапиенс фосили в Европа и Австралия. От друга страна „вън от Африка” твърди, че съвременните хора се появяват преди 160 000 г. в Африка, а миграцията на Хомо сапиенс сапиенс от Африка трябва да се е осъществила няколко десетки хиляди години по-късно. Също така афроцентристите твърдят, че макрохаплогрупите М и N са възникнали в Африка, преди миграцията, но те са възникнали сред съвременните евразийци, поради факта че човекът се е появил в Евразия, не в Африка. С родословното дърво на „вън от Африка” можем да видим как тази теория обяснява фактите. Според „вън от Африка”, „мигриралите” африканци преди преди 65 000 г. имат същите черти като съвременните африканци на юг от Сахара. Повечето от фосилите поддържащи теорията на афроцентристите, идват от Североизточна Африка, която е част от Суб-сахарска Африка, но е много близко с Близкия изток. Обаче, както добре знаем териториите на север от Африка, поне от няколко хиляди години са заселени от европеиди. Така, че поради тази причина „Африка”, трябва да бъде сведена до Суб-сахарска Африка.
  „Вън от Африка” гласи, че всички видове Хомо, включително Хейди и неандерталците, се развиват в Африка. Ранния човек, т.н. еректус, мигрира от Африка, но не се развива в съвременен човек извън Африка. Еволюцията на еректус в сапиенс се е осъществила само в Африка, преди около 160 000 г., най-вероятно в Североизточна Африка.
    Тогава изниква въпросът: „ако съвременния човек е бил в Африка преди 160 000 г., защо тогава съвременните африканци са толкова примитивни”? Тогава ще излезе, че днешните африканци са произлезли от по-развитите си предци, а в последствие са станали примитивни. Възниква и друг въпрос: „защо адаптираните към тропиците африканци напускат Африка по средата на първата ледена епоха (73 000-55 000 г.)”? Интересен факт, е че африканците не са могли да заселят дори островите около Африка. Например Канарските острови най-напред са заселени от берберите, Мадагаскар от полинезийците, а остров Занзибар, който е на разстояние само 32 км от съвременна Танзания от египтяните (първите негри, които стъпват на него са банту, около 100 г. сл. Хр.).   Та как тези африканци, които са нямали лодки, и които не са могли да достигнат съседните на Африка острови чак до новата ера, са заселили света, и са стигнали до места като Австралия и полинезийските острови?
   И един последен въпрос: „защо африканския еректус еволюира в сапиенс, а азиатския или европейския не, при положение, че околната среда в Евразия е далеч по-селективна по отношение на модерните черти”?
   Теорията за произход на човека „вън от Африка” не може да даде отговор на гореизложените въпроси, така че  всеки сам може да си направи заключения………