Парантроп

Автор: Росен Илиев

Парантроп

  Парантропът е изчезнал хоминиден род, вероятно прародител на австралопитека. Повечето видове Парантропи имали около 40% от мозъка на съвременния човек. Парантропите били високи около 1.4 м и имали добре развита мускулатура. Групата на Парантропите включва Парантроп етиопикус, Парантроп бойсей и Парантроп робустус.
 
Парантроп етиопикус
Фигура 1
    Парантроп етиопикус първо е открит в Етиопия през 1967, но не е приет като нов вид до откриването на пълен череп в Кения през 1985. Макар, че черепът (фиг. 1) е много подобен на австралопитек афаренсис, е взето решение той да не бъде причислен към групата на австралопитека на базата на различната форма на долната челюст. Счита се, че фосилите са на възраст между 2.7 и 2.3 млн. г.
    Тъй като са открити много малко фосили на Питекантроп етиопикус не се знае много за този човешки предшественик. Тъй като само един череп и единична мандибула са потвърдени, че са принадлежали на Парантроп етиопикус, нямаме достатъчно доказателства за структурата на крайниците, или как те са ходели, или живели. От наличните вкаменелости е потвърдена само вегетарианската им диета.
Реконструкция на Парантроп етиопикус
Фигура 2 Реконструкция на Парантроп етиопикус
 
Парантроп бойсей
Парантроп бойсей
Фигура 3
 
    Парантроп бойсей е живял преди 2.3 до 1.2 млн. г. в източната част на Африка. Първите фосили (фиг. 3) от този вид са били открити през 1955 г., но Парантроп бойсей не е официално обявен за нов видов чак до 1959 г.. Въпреки че те са сходни по височина на австралопитек афаренсис, те имали много по-тежко и по-широко лице, както и по-голям обем на мозъка.
   Въз основа на изследването на фосилизирани зъби от вида Парантроп бойсей, изглежда те предпочитали да ядат меки храни като плодове. Въпреки това, огромната им мощност при дъвчене и изключително големите им зъби им позволявали да ядат по-груби храни като ядки и корени. Тъй като по-голямата част от хабитата на Парантроп бойсей е саванен, те са могли да се хранят и с високите треви през цялата година.
Реконструкция на Парантроп бойсей
Фигура 4 Реконструкция на Парантроп бойсей
 
Парантроп робустус
Парантроп робустус
Фигура 5
     Парантроп  робустус (фиг. 5) е последният човешки предтеча от групата на Парантропите. Този вид е живял преди между 1,8 и 1,2 млн. г. в Южна Африка. Въпреки, че в наименованието на този вид присъства думата „груб”(робустус), това всъщност е най-малкият от групата на Парантропите. Въпреки това, техните лица и скули са много „груби”, като от там идва името на този конкретен вид на човешки праотец. Парантропът робустус също така има и много големи зъби в задната част на устата си, служещи му за смилане на твърди храни.
   По-голямото лице на Парантроп робустус, позволява наличието на големи дъвкателни мускули, които да се закрепят за челюстите, така че те биха могли да ядат трудни храни като ядките. Подобно на другите видове от групата на    Парантропите, той имал голяма издутина на върха на черепа, за където е свързана голямата дъвкателна мускулатура. Смята се, че те ядели всичко, от ядки и грудки, плодове и листа на насекоми до месо от дребни животни. Няма доказателства, че те правели свои собствени инструменти, но Парантроп робустус вероятно е използвал  животински кости като средство за разкопаване на, и намиране на насекоми в земята.
Реконструкция на Парантроп робустус
Фигура 6 Реконструкция на Парантроп робустус