Хомо гаутенгенсис

Автор: Росен Илиев

Хомо гаутенгенсис

Хомо гаутенгенсис  е представител на родът Хомо, населявал Южна Африка преди 1.9- 0.6 млн. г. Открит е през май 2010 г. в пещерата „Гаутенга”, близо до Йоханесбург (ЮАР) от доктор Дарън Кърноу. Според Кърноу Хомо гаутенгенсис имал големи зъби пригодени за дъвчене на растителност.
Фигура 1
      Хомо гаутенгенсис (фиг. 1) е представител на родът Хомо, населявал Южна Африка преди 1.9- 0.6 млн. г. Открит е през май 2010 г. в пещерата „Гаутенга”, близо до Йоханесбург (ЮАР), от доктор Дарън Кърноу. Според Кърноу Хомо гаутенгенсис имал големи зъби пригодени за дъвчене на растителност. Предвид малкия му мозък и големите зъби той най-вероятно е консумирал много повече растителност от Хомо еректус, Хомо сапиенс и дори Хомо хабилис. Хомо гаутенгенсис е произвеждал малки каменни инструменти и вероятно познавал огъня. Според Кърноу Хомо гаутенгенсис е бил висок 91 см и е тежал около 50 кг. Ходел е изправен на два крака, но по-голямата част от времето си е прекарвал по дърветата. Повечето изследователи смятат, че не е притежавал говорни умения. 
     Предвид анатомията и геоложкия период учените смятат, че е бил близък с Хомо сапиенс, но не е задължително да е негов директен предшественик.