Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Йонна и ковалентна връзки

 

 
Химичната връзка представлява взаимодействие между два и повече атома, при което се получава химична устойчива многоатомна система – молекула, йон, радикал, кристал. Най-характерното за новата система е, че се извършва преразпределение на електрони и намалява потенциалната енергия на новата частица. Химичната връзка се характеризира с енергия и дължина на връзката. Химичните връзки най-общо биват: ВАЛЕНТНИ – 1)йонна,2)ковалентна ; НЕВАЛЕНТНИ – 1)метална,2)водородна,3)донорно-акцепторна.
 
Йонна връзка
Два атома, единият от тях представлява атом, който току-що е започнал да надстроява електронният скелет на благороден газ (Li, Na, Mg, K и т.н.). Такива атоми са готови да отдадат валентните си електрони и се превръщат в еднозаряден или двузаряден йон на другият атом (на флуор, хлор, кислород, сяра) не достигат един-два електрона, за да завърши построяването на електронния слой на благородния газ. Такива атоми много трудно отдават електрони. Склонни са да присъединят електрони до запълването на съответния слой. Така те се превръщат в еднозаряден или двузаряден отрицателен йон, който има електронна конструкция на благороден газ. Такива два йона имат сферична симетрия на електронната си конструкция с рязко спадаща вълнова функция на повърхността й. Устойчивото им взаимно разположение се обуславя от кулоновата енергия не привличане и енергия не сблъскване в резултат на Принципа на ПАУЛИ. Типияни йонни връзки образуват натрий и хлор, литий и флуор.
Атомите се стремят да придобият стабилна електронна конфигурация на инертен газ, чрез приемане или отдаване на електрони. Образуваните частици носят ел. заряд и се привличат съгласно закона на КУЛОН
 
Ковалентна връзка
Тя възниква чрез образуването на електронни двойки, които са общи за двата свързващи се атома. Ковалентните връзки са два вида: сигма и пи. СИГМА   връзки -  Те се образуват при припокриването на атомни орбитали по протежение на правата, която свързва ядрата на двата атома. Припокриването може да се осъществи между 2ве s-AO, 1на s- и 1на p-AO, както и между 2ве p-AO. Областта на припокриване на АО в тези случаи е значителна поради това   връзките обикновено са здрави.
ПИ   връзки – Те се образуват при странично припокриане на p-AO. Областта на припокриване в този случай е по-малка, защото  връзките са по-слаби от  връзките. Образуването на  връзките е възможно само между атоми, които са свързани с една  връзка.
Характеристики
-Здравина:  За да се разкъса дадена ковалентна връзка трябва да се раздели електронната двойка, която осъществява. Мярка за здравината на ковалентната връзка е енергията, необходима за разкъсването й (т.е. за разделянето на електронната двойка). Енергията се измерва в [kJ/mol]
-Дължина: Измерва се чрез разстоянието между ядрата на свързаните атоми. Дължината на химичните връзки зависи от природата на атомите и от характерът на връзката между тях (проста, двойна, тройна)
-Полярност: Когато с ковалентна връзка са свързани два различни атома електронната плътност се разпределя симитрично между тях. Атомът на по-електроотрицателният елемент привлича по-силно електронната плътност и получава частичен отрицателен заряд. Другият атом се зарежда частично положително. Такива ковалентни връзки се наричат полярни – в молекулата се създават разноименни електрични полюси.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.