Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Биолозите се научиха да забавят растежа на раковите клетки

Американските биолози са намерили начин да потиснат или забавят растежа на ракови тумори, като блокират работата на протеина, необходим за стартирането на процеса на делене на всякакви живи клетки, според статия, публикувана в списанието Science .

"Знаехме, че протеиновите молекули на TSN са по-склонни да бъдат открити в раковите клетки, отколкото в техните здрави колеги. Нашето проучване показва, че блокирането му може да забави или да спре супер бързия растеж на рака", казва Реяд Елбарбари от Университета в Рочестър ( САЩ).

 

Едно от отличителните белези на раковите клетки е, че те абсорбират много хранителни вещества и кислород, като ги използват за неконтролиран растеж и размножаване. През последните години учените активно се опитват да разберат как успяват да направят това и използват данните, за да създадат лекарства, които „удушават“ раковите клетки или възпрепятстват тяхното размножаване.

Например през февруари тази година биолози от Московския държавен университет откриха, че вещества, които предотвратяват проникването на кислород и глюкоза в ракови клетки, вършат много по-добра работа за унищожаване на тумора, отколкото конвенционалната химиотерапия, която уврежда ДНК.

Елбарбари и неговите колеги откриха още един „неконвенционален“ метод за борба с рака, като проучиха как се размножават клетъчните култури, извлечени от тумори вътре в матката и бъбреците. По време на тези експерименти учените „изключват“ различни гени, свързани с клетъчното делене, и наблюдават какво се е случило с тях след подобни процедури.

 

Авторите на откритието привлекли вниманието на TSN гена и протеина, които изпълняват функции, които на пръв поглед не са свързани с клетъчното делене. Това вещество, както обясняват изследователите, е отговорно за унищожаването на къси молекули на РНК, които блокират или стимулират "четенето" на други гени. Такива молекули се образуват непрекъснато в клетките и учените по-рано не са предполагали, че този протеин може да бъде свързан с размножаването на раковите клетки.

Оказа се, че това не е така - „прекъсването на връзката“ TSN значително забави делението на раковите клетки. Това се случи поради причината, че този протеин не разгражда всички къси РНК, а само набор от няколко десетки подобни молекули, които блокират работата на гени, свързани с прехода на клетка от състояние на покой в ​​първата фаза на делене - CDK2, CCND1, E2F1 и E2F2. 

 

Съответно, увреждането на TSN гена или неутрализирането на молекулите на самия протеин увеличава концентрацията на молекулите на РНК и им позволява да блокират гените за деление и растеж. Това значително забавя растежа на раковите клетки, което прави възможно използването на подобна техника като един от елементите на химиотерапията или отделен метод за борба със злокачествените тумори.

Най-нови

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.