WR звезди

WR  звезди

   Това са много горещи сини звезди с температура на повърхността 25 000-50 000 К и маса започваща от 25 пъти масата на Слънцето. В галактиката ни са познати само няколко стотин от тях. При WR звездите голяма част от короната бързо се разширява към космоса. Затова през много големи телескопи те наподобяват на планетарна мъглявина. Преди да достигнат WR фазата звездите се превръщат в червени супергиганти. Всяка звезда с достатъчно голяма маса може да достигне WR стадия.   Тези звезди живеят кратко (само няколко хиляди години) преди да експлодират като супернова.
   Много силният звезден вятър е причинен от високата акумулация на тежките елементи на повърхността. Това блокира пътя на светлината и топлината на звездата се повишава.
   Звездният вятър се разпростира на разстояние до 1 слънчева маса на всеки 10 000 г.
  Най-големите звезди, с от 50 до 150 слънчеви маси не се разширяват до червени супергиганти, но имат кратка фаза като ярка синя разновидност. Тогава те стават най-ярките звезди, които можем да срещнем във вселената. Тази фаза трае само около 40 000 години. След това те стават WR звезди или експлодират като екстремно силна свръхнова (или хипернова).
Експлозия на WR звезда
Към групата на WR звездите спадат звездите от спектрални класове WN и WС.