Съзвездие Скорпион

 

Съзвездие Скорпион (Scorpius)
Това съзвездие олицетворява скорпиона ужилващ "Орион". Oрион е в западния фронт на съзвездие Скорпион, така че изглежда, че Скорпион все още преследва "Орион" в нощното небе. Съзвездието наподобява скорпион с повдигната опашка. Звездите на опашката са ясно видими през ясна звездна нощ.
Скорпион е и зодиакално съзвездие.
Съзвездието Скорпион е много гъсто населен район от Млечния път, разположено в центъра на нашата галактика (както и съзвездието Стрелец). Броя на обектите, в това съзвездие, по-специално звездните купове са от интерес за астрономите любители.
Гигантът Антарес е най-ярката звезда в съзвездието, имаща диаметър от 600 милиона мили. Яркостта й е 9000 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Aнтарес се различава по значителния си червеникав оттенък и поради това се конкурира с планетата Марс. В рамките на 4-5 години блясъка на Aнтарес  варира от магнитуд 0,9 до 1,2. Aнтарес се намира в близост до най-близкия до Земята кълбовиден звезден куп M4.
Съзвездие Скорпион съдържа следните звезди:
α (Aлфa Скорпион, Aнтарес) - червен свръхгигант (M1), с орбитален период от 900 години, на разстояние 604 светлинни години.
β (Бета Скорпион, Грифиас) - оптична двойна система, на разстояние 530 + 1,100 светлинни години.
δ (Делтa Скорпион, Джуба) - на разстояние 400 светлинни години.
ε (Епсилон Скорпион, Вей) - субгигант (К2), на разстояние 65 светлинни години. Яркостта му е 40 пъти по-голяма от слънчевата.
ζ (Зета Скорпион) - оптична двойна система, видима с невъоръжено око, единия свръхгигант е с яркост 280 000 пъти по-голяма от слънчевата,плюс втори червен гигант (B1 + K4), и двете на разстояние 150 светлинни години.
η (Ета Скорпион) - една от най-близките звезди до Земята (F1), на разстояние 50 светлинни години.
λ (Ламбдa Скорпион, Шаулa) - една от 25-те най-ярки звезди.
Съзвездие Скорпион съдържа следните звездни системи (клъстери):
M4 - голям, компактен, кълбовиден звезден куп, на разстояние 6 500 светлинни години.
„Натрупване на пеперуди” (M6) - отворен клъстер, който съдържа около 80 звезди. Сред тях - червен гигант, на разстояние 2 000 светлинни години.
M7 - един от най-красивите отворени клъстери в северното небе, на разстояние 2 000 светлинни години.
M80 - кълбовиден звезден куп на разстояние 32 000 светлинни години. През бинокъла изглежда като пухкава топка.
NGC 6231 - отворен клъстер, на разстояние 780 светлинни години. Чрез бинокъл са видими отделни звезди.