Corot 7b

Автор: Росен Илиев

   Corot 7b е екзопланета обикаляща около звездата Corot 7, в съзвездие Еднорог, на разстояние 489 светлинни години от Земята. Звездата е жълто джудже тип G, с маса 93% тази на нашето Слънце. Планетарната система се състои от две планети: Corot 7b и CoRoT-Exo-7b.

   Corot 7b обикаля около горещата си звезда на разстояние от само 2.6 млн. км, 22 пъти по-близо от орбитата на Меркурий около Слънцето, като в резултат на близостта си до звездата му отнема само 20.5 часа за една пълна обиколка.
   Corot 7b се очаква да има маса от около 5 до 8 пъти тази на Земята и радиус 1,58 пъти земния, като спада към категория екзопланети „супер земя”. Той е една от най-малките екзопланети открити досега.
   Поради изключително близката си орбита около звездата Corot 7b има температура на повърхността си от 2 500°С, което го превръща в „огнен ад” покрит с лава. Счита се, че може да съдържа до 40% вода (под формата на лед и / или пара)в допълнение към скалите. 
   Вътрешността на планетата най-вероятно се състои от мантия и малко ядро, което съставлява не повече от 15% от масата на планетата. Ако има атмосфера тя е изключително слаба, като най-вероятно е изградена предимно от натрий, силиций, калций, алуминий и желязо под формата на дъжд.
   Corot 7b бе открит на 3.02.2009 година от екип учени в Париж, с помощта на транзитния метод за откриване на екзопланети.