Елада

Автор: Росен Илиев

alt

     В хода на изследването на нордическата расова история, са се събрали заедно някои доста интересни материали относно наличието на Нордическа раса в класическия свят. От особено значение са изследванията на Анхел, който е извършил мащабно проучване на всички древногръцки черепи. Анхел анализира тези черепи от типологична гледна точка и заради позицията, която той приема за реалността на расите впоследствие бе много критикуван от съвременниците си.
Можем да отбележим, че Aнхел (1944), изчислява, че по време на класическия период на гръцката история (650-150 пр.н.е.), 27% от гръцкото население е било предимно от нордически тип. Той отбелязва, че преди класическия период, нордическия елемент е бил по-голям, а след него,  въпросния елемент намалява. [Aнхел (1943, 1944 г.; 1945 г.; 1946г] Aнхел (1971), също така отбеляза, че имигрантите индо-европейци са принадлежали към нордически подтипове.
    Питърсън (1974) изучава портретни бюстове на известни древногръцки персонажи и заключи, че елинската аристокрация е била продукт на смесване с Нордическата раса. Тези кланове са най-вече от нордически тип, до голяма степен произлизащ от индо-европейските нашественици. Демосът, или обикновените хора обаче, както и повечето роби са били от Средиземноморска раса.
   Проучването на гръцката литература, което Зийглин (1935) извършва, е показало, че много хора в елита на древна Гърция са с руса или червена коса. Например Алкивиад, Александър Велики, "Критий", Фалерум, цар Лизимах, Птолемей II Филаделфус и цар Пир са били русокоси. Дионисий I, владетелят на Сиракуза, бил с руса коса и лунички (Гюнтер (1956)). Има и множество интересни примери от гръцката литература, които могат да бъдат цитирани. Така например, в “Илиада " и" Одисея ", докато аристократите като Ахил и Менелай са с руса коса, робите и Тезей са брюнети. Всъщност, гръцкия идеал за красота е типично нордически. Гърците се възхищавали на русия Ахил, докато варварския троянец Хектор е чернокос. [Гюнтер (1956).] В Аргонавтика, гръцкия поет Аполоний Родус, описва героя Язон и всичките петдесет аргонавти като русокоси. [Зийглин (1935).]. Може да се каже, че и цар Агамемнон също е имал руса коса. То ще се окаже, че благородството на древна Гърция е представено от блондини. [Риджуей (1909).] Поетът Бахлидес казва, че жените на Спарта били блондинки, а Дикаерус отбелязва същото и за жените на Тива. [Гюнтер (1956)]. За гърците най-красивата жена, живяла някога- Елена, е блондинка, както и митични мъже като Адонис, които са били известни с красотата си. [Зийглин (1935).]. Гюнтер прави подробен анализ на гръцката история, от биологична гледна точка. Използвайки краниологични, литературни и изобразителни доказателства, той реконструира расовата структура на древна Гърция. Той заключава, че нордическите подтипове формират идеала за гърците, и че нордическия елемент е по-влиятелен от всеки друг. На срещата на върха на своите постижения Гърция притежава голям нордически елемент, но тъй като този елемент намалява, запада и гръцката култура и цивилизация.
    И накрая можем да наблюдаваме, че към 4 век сл. Хр., еврейския лекар и суфист Адамантиос, описва"истинския грък"по този начин:
"Винаги, когато в Гърция  Йонийската раса е запазена в чист вид, ние виждаме високи мъже с достатъчно широка и права структура на тялото, с доста светла кожа и руса коса; кожата е по-скоро светла, крайниците прави и добре развити. Главата е със среден размер, и се движи много лесно, но шията е силна, а косата, донякъде права и мека е малко къдрава, лицето е с правоъгълна форма, устните са тънки, носът е прав, а очите са ярки [Гюнтер (1927)].