Древен Рим


Автор: Росен Илиев

alt

 

  Днес е ясно, че през цялата си история Италия е била обект на няколко нашествия,предимно от нордически народи. Първото от тези нашествия полага основите на древен Рим. В началото класата на патрициите е конституирана от нордически расови елементи, както Кун потвърждава:
"Техният вид на лицето не е характерен за средиземноморския басейн, но е изключително характерен за севера" ....
Преместването от север, носи две нордически разновидности; класически тип Халщат и келтски тип от Желязната епоха, които по-късно формират основния расов елемент сред римляните.
      Френският автор Рошат, разглежда портретите на древните римляни и заключава, че римския расов тип е по същество нордически. [Гюнтер (1957).] Швейцарски физически антрополог (1866), след проучването на скулптури и черепи, определя, че истинските римляни са били от Нордическата раса.
Съществуват значителни по обем доказателства във връзка с пигментацията. Германският класик Зийглин (1935), изучавал древни римски записи, демонстрира, че фамилните имена на патрицианските кланове, обозначават нордически расови черти, когато те са преведени от оригиналния им латински. Например, има имена като Руфий, Рубрий, Рутилий, все имена, които се отнасят до червена коса. Има също такива като Флавий, Флавиани и Фулви, които разкриват руса коса. Зийглин изучава всички препратки, които били направени от римляните, през цялата история на римската литература. Той съставя следния списък на лицата, чиито имена са показателни за хора притежаващи руса коса. Той открива: 7 Флавии, 20 Флавиани, 10 Фулви, 121 Фулвий, 27 Рубрий, 26 Руфи, 24 Руфий, 36 Руфини, 45 Рутилий и 13 Ахенобарби . Той също така отбелязва, че имената Флавий, Руфий и Руфини, често са заети от няколко семейства патриций. [Зийглин (1935)]
   Ние също така притежаваме и описанията на известни лица от римско време. Цезар Дванадесети, казва, че Август и Нерон имали руса коса и сини очи, Галба имал сини очи, докато Домициан бил румен. Интересно е да се отбележи, че римляните знаели, че Еней, Ромул и Рем, както и римските богини, които символизират Вечния град били русокоси. Изглежда, че римляните биха могли  да си помислят, че митичните основатели на техния народ са руси, само ако и те самите са били първоначално русокос народ. [Огле (1929).] В изследванията си Гюнтер (1927, 1929; 1957), разглежда с големи подробности расовата история на римляните, и успешно демонстрира, че произхода и величието на Рим се дължат на нордическите расови елементи . Германски нашествия внасят още нордически елементи в Италия, и във времето на зараждането на Ренесанса. Показателно е, че Ренесанса процъфтява в северната част на Италия, където нордическите елементи преобладават, за разлика от средиземноморския юг. През периода на Възраждането, идеалът за красота е нордически. Данте Беатрис, Петрарка и Лора са блондини. Картините на Ботичели и Тициан, изобразяват русите жени като най-красиви. Също така е ясно, че много гений, произведени през Възраждането от няколко различни области на компетентност, също са предимно нордиди. Рипли (1899), мисли, че тъй като Северна Италия днес е предимно алпийска, повечето от най-големите фигури на Възраждането също трябва да са алпийци. Въпреки това, фактите не потвърждават спекулациите му. Серджи и Фрасето (1925), разглеждат черепите на няколко велики италианци, включително и Данте, Петрарка, Рафаело, Фосколо и Волта, и отбелязва, че всички са или долихокефали, или мезокефали. Разбира се, вярно е че има и брахикефални алпийци. [Велкер (1884).]
    В допълнение към това, ние не бива да пренебрегваме изследванията на Волтман (1905). Той изучава портрети и картини, бюстове и писмени описания, за да се увери за физическите характеристики на великите мъже от италианския Ренесанс. Волтман разкрива, че много от великите италиански умове като Леонардо да Винчи, Taсo, Галилей, и т.н., са от германски произход, и че те притежават нордически расови характеристики. Резултатите от изследванията му, са както следва: от 125 души, чийто цвят на очите може да се различи, 102 имат сини, синьо-сиви или синьо-зелени очи, 18 кафяви или кафяво-сиви ; а 5 са със смесена пигментация. От 108 мъже, чийто цвят на косата може да бъде определен с точност, 68 са били с руса или червена коса, 26 с кестенява коса, а 14 имат черна коса. [Волтман (1905)]. Волтман също така открива, че повечето от благородническите фамилии, които са управлявали голяма част от Северна Италия са русокоси във всичките им поколения. Такива семейства като д'Eсте от Ферара, Бентиволия от Болоня и Сфорца от Милано, са до голяма степен русокоси и синеоки. [Волтман (1905)]
     Ние също трябва да обърнем внимание на думите на Бартоломео Лас Касас, в неговата “Historia dе lаs Indias”, където той описва Христофор Колумб по следния начин:
"Той беше висок, имаше дълго лице, орлов нос, сини очи и светла кожа, склонна да се руменее " [Гюнтер (1927)]
    Дори в съвременна Италия, по време на периода на Рисоргименто, много от великите политици и артисти са нордиди: Гарибалди има червена коса, Кавор е рус, Канова имал сини очи и т.н. [Волтман (1905)].
 
Пигментация на ранните римски императори
 
Император Царуване Цвят на косата Източник Цвят на очите Източник
Aвгуст 27 пр. Хр.-14 сл. Хр. "рус" Светонии "сив"  Плиний
Tиберий  14-37 сл. Хр. "сив/син"  Плиний
Калигула 37-41 сл. Хр. "рус"  Светонии
Клавдий 41-54 сл. Хр. "сив/бял "  Светонии "сив"  Maлалас
Нерон 54-68 сл. Хр. "рус"  Светонии "сив/син"  Светонии
Галба 68-69 сл. Хр. "сив/бял"  Maлалас "син"  Светонии
Oтон 69 сл. Хр.
Вителиус 69 сл. Хр. "червен"  Maлалас;  Зийглин (1935) "сив"  Maлалас
Веспасиан 69-79 сл. Хр. "сив/бял"  Maлалас "очи с цвят на вино"  Maлалас
Тит 79-81 сл. Хр. "рус" Зийглин (1935)
Домициан 81-96 сл. Хр. "рус"  Maлалас "сив"  Maлалас
Нерва  96-98 сл. Хр. "сив" Дей (2001) 
Tраян 98-117 сл. Хр. "рус" Зийглин (1935) 
Адриан  117-138 сл. Хр. "тъмен" Зийглин (1935)  "сив"  Maлалас
Антоний Пий  138-161 сл. Хр. "сив/бял"  Maлалас "очи с цвят на вино"  Maлалас
Maрк Aврелий 161-180 сл. Хр.
Луций Вера 161-169 сл. Хр. "рус"  Зийглин (1935) 
Комод 180-192 сл. Хр. "рус"  Maлалас; Зийглин (1935) "сив" Maлалас
     
От 18 императори, от Август до Комод: 9 имат руса или червена коса; 5 имат сива или бяла коса; 3 са с неопределен цвят, и само 1 (Адриан), е бил определен като тъмнокос. 
     От 18 императори от Август до Комод: 9 имат сини или сиви очи; 2 имат "очи с цвят на вино" (каквото и да означава това), и 7 са с неопределен цвят. 
 
Юлий Цезар            Цицерон                        Нерон                        Aвгуст
alt   alt     alt     alt
 
                   Tиберии Катон  Стари                                    Марк Аврелии                       
alt     alt    alt
 
Помпей                           Галба                         Домициан                   Oтон
 alt    alt       alt    alt
 
           Калигула                         Веспасиан                           Нерва
alt       alt        alt