Антропология на британците

alt

Англичаните

- Пигментация на косата: черна коса - от 0% до 10% в повечето региони (Уелс и Корнуол - до 20% (макс.) по Източното крайбрежие - по-малко от 1%), тъмно- кестенява коса - от 14% до 43% в повечето региони ( 30% в Западния бряг, 40% в Корнуел), кестенява коса - от 24% до 57%, светло- кестенява и руса коса - от 5% до 47% (> 25% около Северно море, 10-15% в Корнуел). Сред британските блондини доминират  златисто-кестенявите коси, но с пепеляво-руси нюанси, за разлика от Ирландия.

• Пигментация на очите: светла пигментация - 29,8%; светло- смесена пигментация - 27.4%, кафяви и тъмно- кафяви очи - 2.4%; тъмна пигментация и смесени очи- 40.4%.

Средно между англичаните преобладават светлите и смесените очи - 62% от населението (90% - около Северно море, 55% - в Корнуол, 55-60% в големите градове).
Като цяло, типичния британец е със светла кожа, кестенява коса, с червеникави нюанси, сини или светло смесени очи. Блондизмът в Англия е свързан с влиянието на викингите. 
• Ръст - 165 (минимум) -172 (максимум) см, в зависимост от региона
• Черепен индекс  - варира между 76-80 в зависимост от региона.
• Нос – лепторине, в рамките на европейските вариации.
• Форма на косата - доминира правата коса. Също така се среща вълнообразна и много по-често – къдравата коса.
• Форма на носа: прав нос - от 50% до 80%, "изпъкнал" нос - от 25% до 40%.
Нордическите видове преобладават по Източното крайбрежие, които са усетили най- голямото германско влияние. В рибарските селца по Йоркширското крайбрежие (както в Оркнейските и Шетландските острови) най-често срещаните видове, са подобни на тези, преобладаващи в Дания и Норвегия, много от рибарите носят амулети с форма на буквата "Т", които напомнят за чука на бог Тор.
Корнуел е най-тъмната част на Англия и келтско "ядро", където най-забележимо влияние оказват келтските типове. В Корнуол, Девън, Съмърсет и Южен Уелс, доминира определен вид, който се характеризира с висок или среден ръст, силно развитие на мускулите, склонност към брахикефалност, дебела шия, дебели вежди и плътна, черна и къдрава коса, както и с тъмни очи ....
 
alt
 
      Този тип е подобен на арменоидите и е донесен от нашествениците от Бронзовата епоха. Също така сред корнуелците върлува силното убеждение, че те са получени от финикийците. Този тип е разпространен сред жителите на щата Масачузетс, чиито предци са емигрирали от Корнуол и Девън.
Най-често срещаните морфологични типове: Брюн, Атланто-медитеранид, Келтски нордид, Грациален медитеранид (в Корнуол), Англо-саксонски тип, Норд-атлантид.
Също така, можете да откриете така наречения "Джон Бул" тип, който се характеризира с голям нос и широко лице. Той е резултат от нашествието от Бронзовата епоха, и е подобен на европейския Бореби.
 
Примери за англичани:
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
Уелсците
 
Пигментация на косата: черна коса - 10%, червена коса - 5% (в някои места - до 9%), тъмно- кестенява и кестенява коса - 85%. В някои региони (Нюкуей, планински райони и някои крайбрежни долини) на Уелс 86-89% от населението има черна и тъмно- кестенява коса.
• Пигментация на очите: 34% - кафяви и тъмно- кафяви очи, 15% - тъмно- смесени, 51% - светли и смесено- светли. В някои части на Уелс (Нюкуей, планински райони и някои крайбрежни долини) 60-70%: населението е с тъмно- кафяви и кафяви очи.
• Среден ръст - 172 см (в някои райони - до 165-168 см)
• Черепен индекс - варира между 76-80 в зависимост от региона.
• Нос – лепторине, в рамките на европейските вариации.
• Форма на косата - доминира правата коса, като се срещат и вълнообразната и къдравата коса, но много по-често, отколкото сред англичаните и шотландците.
• Форма на носа: прав нос - от 50% до 80%, "изпъкнал" нос - от 25% до 40%.
Мъжете с черна и тъмно-кестенява коса имат среден черепен индекс 74.6 и средна височина - 167 cm Тези данни са подобни на расовия тип от Неолита Лонг Бароу. 
Като цяло, сред долихокефалите-брюнети в Уелс се срещат няколко вида.
Населението на Кардиганшър се отличава с поразителната си долихокефалия и с най-голямата концентрация на тъмна пигментация. Това е примитивен тип, с ясно изразено и наклонено чело, нисък череп, широко лице и прогнатизъм. Тези хора имат екстремна дължина на черепа (200-210 мм) и средна височина - 170 cm.
Също така много уелсци принадлежат към средиземноморския тип, най-разпространен в Испания и Португалия.
Най-често срещаните морфологични типове: Атланто-медитеранид, Грациален медитеранид; Палео-атлантид, Норд-атлантид.
 
Примери за уелсци:
 
alt
 
 
alt
 
 
                                     alt                     alt
 
 
Шотландците
 
Пигментация на косата: черна коса - 4% (в зависимост от региона, от 0% до 8%), кестенява коса - 38%, светло- кестенява коса - 42%, руса коса - 11%, червена коса - 5%. Черната коса преобладава в западната част на Шотландия и около Глазгоу, но никъде нейната концентрация не достига до такива стойности, както в Уелс и Корнуол.
• Пигментация на очите: светли очи - 32%, смесена пигментация - 48%, кафяви и тъмно- кафяви очи - 20%. 
• Среден ръст- 172 cm.
• Черепен индекс - варира между 76-80 в зависимост от региона.
• Нос – лепторине, в рамките на европейските вариации.
• Форма на косата - доминира правата коса. Също така се среща вълнообразната и много по-често – къдравата коса.
• Форма на носа: прав нос  - от 50% до 80%, "изпъкнал" нос - от 25% до 40%.
Най-често срещаните морфологични типове: Келтски нордид, Атланто-Медитеранид, Норд-атлантид.
 
Примери за шотландци:
 
alt
 
 
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt