Филистимците

Произход и култура

 Филистимците, част от .н. „морски народи”, са група племена, които към 1175 г. пр. Хр. (началото на Желязната епоха) основава свои колонии по южното крайбрежие на древен Ханаан (съвременна Палестина).
 Голяма част от това, което знаем за филистимците идва от библията, където са описвани като „кръвни” врагове на евреите.
 Счита се, че произхождат от островите в Егейско море, и най-вече от о.Крит. Вероятно след колапса на минойската цивилизация, част от оцелелите минойци мигрират и се заселват по източното крайбрежие на Средиземно море.
 Все още не може да се каже със сигурност на какъв език са говорели филистимците, като предположенията сочат, че са общували с някаква форма на прото-индо-европейския език.    Към l-то хил. пр. Хр. Те вече приемат семитския език, характерен за цял Ханаан ( в превод „земя на пурпура”).
 Като част от „морските народи” те постоянно нападат Египет, и първоначално се заселват по египетското крайбрежие, докато Рамзес ll не ги заселва в Палестина.
 Филистимската култура бива почти напълно интегрирана с тази на ханаанците. Върховни божества за филистимците били Ваал, Астарта и Дагон, чиито имена или вариации се появяват в пантеона на ханаанците.
 Филистимците били известни с производството и консумацията на алкохолни напитки. Изградили множество пивоварни и винарни, а бирата, виното и други спиртни напитки станали тяхна „търговска” марка. 
 Установено е, че изящна филистимска керамика е с чисто минойски произход.  Евреите били силно впечатлени от нея.
Библията описва филистимците като основен враг на евреите преди възхода на Асирия през 8-ми век пр. Хр.     Филистимските градове губят своята независимост по-време на асирийското нашествие през 732 г. пр. Хр, когато цар Тиглатпаласар III начева военна кампания в региона.  За няколко години асирийците успяват напълно да унищожат филистимските градове.
      По-късно филистимците биват  абсорбирани от Вавилонската и Персийската империи, и изчезват като отделна етническа група към края на 5-ти век пр. Хр. 

Расов тип

 Филистимците спадали към т.хар. за всички народи с минойски произход - малък средиземноморски антропологичен тип.
 Малкият средиземноморски тип се характеризира с нисък ръст, грациозна структура на тялото,  малък долихо-мезокефален череп, с нисък свод,  тясно и издължено лице (лептопросопик), изпъкнал тил, малък нос с прав профил, и тъмна пигментация на кожата, очите и косата.
Примери: